10x waarom wielrennen de mooiste sport is

10x waarom wielrennen de mooiste sport is

Het is natuurlijk moeilijk om objectief te blijven als wielerfan. Maar dat wielrennen de mooiste sport is die er bestaat, daar zul je het vast wel mee eens zijn. Helaas weet nog niet iedereen dat, dus een stukje onderbouwing kan geen kwaad. 

Misschien is er één reden in het bijzonder waarom wielrennen jou zo aanspreekt. Maar dat wielrennen het wint van iedere andere sport, daar zijn wel 10 redenen voor te noemen. Van zijn historie tot aan de prachtige landschappen die aan je voorbij trekken. 

1. Een sport die barst van de historie

Wielrennen is een sport die een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt in meer dan 150 jaar. Een fascinerende geschiedenis waar terecht boeken vol van zijn geschreven. Vol met kleurrijke figuren, helse tochten, tradities en ongekende prestaties. 

2. Een sport die draait om competitie én om vriendschap

Je kunt natuurlijk de strijd aangaan met anderen. Maar wielrennen draait misschien nog wel meer om het sociale aspect, met social rides, koffierondjes, wielercafés en toerclubs als sprekend voorbeeld. 

3. Een altijd veranderend landschap

Wielrennen is een sport die je altijd weer op nieuwe plekken brengt, hoe lang je de sport ook al beoefend. Het landschap verandert constant, net zoals de seizoenen, en zo is geen rit gelijk aan de voorgaande.

Weinig sporten brengen je ook nog eens op een andere bestemming, en laten je genieten van een geweldige reis als je dat wilt. Bovendien is er niks mooier dan per fiets een nieuwe streek te ontdekken, waar ook ter wereld.

4. Wielrennen is een lifestyle, meer dan iedere andere sport

Wielrennen is behoorlijk verslavend, geen wonder dus dat velen er een levensstijl van maken, waarbij bijna alles draait om de fiets. Misschien komt dat wel omdat wielrennen zo ontzettend veel verschillende kanten heeft waar je van kunt genieten. 

Of je nu wekelijks de competitie aangaat in criteriums, geniet van de natuur om je heen, of telkens weer afspreekt met je vrienden. Om de koers te bespreken en samen te komen in het café.

5. Een sport die je alleen kunt doen of met 10.000 anderen

Er zijn geen openingstijden, en je hoeft geen concurrenten of team op te trommelen… Jij bepaalt wanneer je zin hebt om een rondje te maken. En tegelijkertijd kun je de sport delen met ontelbaar veel andere mensen. Tijdens een toertocht bijvoorbeeld, waar soms meer dan 10.000 wielrenners aan deelnemen.

6. Een sport waarbij je de competitie met jezelf aangaat

Je kunt de concurrentie met anderen aangaan, maar jezelf persoonlijke doelen stellen is net zo mooi en kan een evengrote uitdaging zijn. En wanneer je jezelf dan tegenkomt en vervolgens weer herpakt, dan maakt dat het behalen van je doelen nog mooier.

7. Een sport die je tot een zeer hoge leeftijd kunt beoefenen

Wielrennen is een sport die je tot in lengte van jaren kunt beoefenen, zelfs op een hoog niveau als je dat wilt. En omgekeerd blijf je als wielrenner in je beste vorm wanneer je regelmatig blijft fietsen, wat voor leeftijd je ook hebt.

8. Geen sport is zo rijk aan uitdrukkingen en heeft zoveel jargon

Geen enkele sport is zo doorspekt met uitdrukkingen en gezegden. Zogenaamde wielertaal, waar boeken vol over zijn geschreven. Met dank aan legendarische wielrenners, journalisten en commentatoren uit het heden en verleden.

9. Wielrennen levert prachtige verhalen (en beelden) op

Het wielrennen zit vol dramatische hoogte- en dieptepunten, wat telkens weer leidt tot prachtige verhalen in woord en beeld. Met geweldige wielerdocu’s, sportprogramma’s, tijdschriften en boeken als resultaat.

10. Geen enkele sport is zo aanraakbaar

Letterlijk je helden kunnen aanraken voor of na de koers, terwijl je het drama en de hectiek vanaf de eerste rij meemaakt tijdens de wedstrijd zelf. Geen enkele sport laat je zo dichtbij komen om alles in je op te nemen, en in geen enkele sport zijn wielrenners zo gewoon gebleven.

Je leest het, wielrennen is om heel veel redenen een geweldige sport. Zowel wanneer je een actieve of een passieve fan bent. Alle reden dus om er heel vaak van te genieten!

Foto: Unsplash