Zo stel je het schoonmaken van je fiets nooit meer uit

Zo stel je het schoonmaken van je fiets nooit meer uit

Je fiets schoonmaken is een klusje waar je vooral in de herfst en winter niet onderuit komt. Zie jij er soms tegenop, en stel je het daarom vaak uit? Dan zijn hier vijf tips waardoor je er voortaan eenvoudiger aan begint.

1. Gebruik handige hulpmiddelen

Er bestaan heel wat handige materialen waarmee het schoonmaken van je fiets een stuk eenvoudiger wordt. Gebruik je die, dan wordt het schoonmaken meteen al een stukje leuker. En de kans is groot dat je hierdoor ook nog sneller klaar bent.

Een aantal speciale borstels aanschaffen voor de moeilijke plekjes is daar een goed voorbeeld van.

2. Bewaar je schoonmaakspullen bij elkaar

Wanneer je je schoonmaakspullen is een kist, een emmer of box bewaart, dan hoef je nooit meer heen en weer te lopen. Of te raden waar die olie of die spons nu weer ligt. 

Het resultaat is ook in dit geval dat je wat sneller klaar bent, en hopelijk minder opziet tegen de klus.

3. Kies een vast moment 

Maak jij nu op wisselende tijden je fiets schoon? Soms direct en soms wat later? Doe het voortaan dan op een vast moment. Het liefst direct na het fietsen natuurlijk, want dan is het vuil nog niet aangekoekt. 

De eerste keren vraagt dat flink wat discipline misschien, maar na verloop van tijd maak je er daardoor een vaste gewoonte van. 

Het voordeel van zo’n routine is dat je automatisch zult beginnen aan het schoonmaken van je fiets, zonder er over na te denken.

4. Zet je vuile fiets in het zicht

Het kan fijn zijn om eerst te gaan douchen of eten na het fietsen. Maar zorg er dan voor dat je fiets niet uit het zicht verdwijnt. Een smerige fiets waar je niet tegenaan hoeft te kijken is gemakkelijker te negeren namelijk. 

Wedden dat je fiets binnen de kortste keren schoon is als je er telkens langsloopt? 

5. Leg alles wat je nodig hebt van tevoren klaar

Maak het jezelf zo eenvoudig mogelijk, door alle schoonmaakspullen al klaar te leggen voor je gaat fietsen, en doe dat op een plek waar je die spullen snel weer tegenkomt.  

Dat scheelt je ten eerste tijd na het fietsen, en je zult er waarschijnlijk ook een stuk sneller aan beginnen wanneer je die spullen ziet.

Foto: Unsplash