Let op deze punten als je een racefiets koopt

Let op deze punten als je een racefiets koopt

Racefiets

Het uitzoeken van een nieuwe fiets is erg leuk. Maar als het je eerste racefiets is, dan kan het nog knap lastig zijn om een goede keus te maken.

Laat je altijd goed informeren door meerdere mensen en neem de tijd. De volgende aspecten helpen je daarnaast verder op weg.

Ga naar meerdere winkels en test meerdere fietsen

Van meerdere verkopers leer je meer dan van één. Kijk, vergelijk en stel veel vragen.

Pin je niet vast op een merk, maar laat je informeren in verschillende winkels over modellen, kenmerken en bijbehorende prijzen. Een goede verkoper neemt de tijd voor je en stelt zelf vragen.

Wat voor type fietser ben je?

Zoek je een comfortabele racefiets voor toerritten? Een fiets voor woon-werkverkeer, of ga je wedstrijden rijden? Er zijn talloze opties. Jouw fietsdoelen bepalen in grote mate welke fiets bij je past, los van je budget.

Wil je een racer voor op de weg, of kies je liever voor een allround-fiets waarmee je ook over gravel en in het bos kunt rijden? Belangrijke vragen om over na te denken.

Durf te vragen naar een goede deal

Informeer bij het uitzoeken van een fiets altijd naar acties. Het betreft een flink bedrag wat je gaat uitgeven, dus wellicht wil een verkoper daarom best wat met de prijs doen.

Denk ook aan andere opties. Is het mogelijk om je oude fiets in te ruilen? Heeft men afgeprijsde overjarige modellen? Ook hierbij is het weer goed om navraag te doen bij meerdere winkels.

Doe altijd een proefrit

Overweeg je een bepaalde fiets serieus, vraag dan of je een proefrit mag maken. Zorg dat de fiets de juiste maat heeft en goed voor je is afgesteld.

Een testrit geeft je een beter inzicht in de rijeigenschappen. Ook kun je bepalen of de maat van de fiets juist is.

Overweeg een tweedehands of overjarig model

Heb je een beperkt budget, of is wielrennen meer iets voor af en toe? Dan kun je ook een tweedehands fiets overwegen. Die zijn er in alle soorten en maten.

Veel mensen ruilen hun dure racefiets al na enkele jaren in. Kijk dus regelmatig naar het aanbod her en der. Met wat geluk vind je een zo goed als nieuwe fiets met een aantrekkelijk prijskaartje.

Fietsenwinkels hebben soms ook overjarige modellen, fietsen van het voorbije seizoen. Deze fietsen zijn nieuw, maar kun je kopen met korting.

Zorg voor een goede afstelling en opmeting

Zeker als je voor het eerst een racefiets koopt, is het belangrijk om je te laten opmeten. Met deze gegevens bepaalt een verkoper welke maat fiets voor jou geschikt is en wat de hoogte moet zijn van zadel en stuur.

Uiteraard draait het bij de juiste afstelling om veel meer details. Maak daarom gebruik van alle expertise die een fietsenwinkel je op dat terrein biedt.

Zijn we nog iets vergeten in jouw ogen? Laat het ons weten in een reactie.