Wielrennen en hardlopen: waarom zou je het afwisselen?

Wielrennen en hardlopen: waarom zou je het afwisselen?

hardlopers

Wielrennen is een prachtige sport, en toch wissel ik mijn racefiets regelmatig in voor hardloopschoenen. Waarom? Niet alleen omdat afwisseling fijn is, maar ook om praktische redenen.

Van steeds meer bekende wielrenners hoor je dat ze regelmatig hardlopen. Wout van Aert bijvoorbeeld, maar ook Tom Pidcock en Mathieu van der Poel trekken af en toe hun hardloopschoenen aan. Van der Poel liep afgelopen week zelfs een hele rappe halve marathon qua afstand. 

En wat dacht je van oud-prof Tom Dumoulin? Die rent tegenwoordig vaker dan dat hij op de fiets zit. (En hij heeft er behoorlijk de gang in…)

Is het een trend, of hebben wielrenners gewoon ontdekt dat lopen en fietsen prima samengaat? Ik heb het antwoord helaas niet, maar ik kan me voorstellen dat het voor de veldrijders sowieso geen verkeerde training is. 

Wielrennen en hardlopen wissel ik zelf ook graag af. Al heel wat jaren inmiddels. Hardlopen zal het daarbij nooit winnen van wielrennen, zeg ik er eerlijk bij. Maar hardlopen geeft wel veel voldoening, en er zitten voor mij veel (praktische) voordelen aan. Als jij beide sporten ook graag combineert, dan herken je ze vast. 

Fijner bij slecht weer

Niks is vervelender dan fietsen in de regen en kou. Vind ik dan tenminste, en de meeste wielrenners zullen dat herkennen. Een (kort) rondje hardlopen in die omstandigheden vind ik daarentegen niet zo erg. 

Nog een voordeel: je hebt tijdens het hardlopen geen kans op lekke banden. En dat kan ik vooral op winterse dagen erg waarderen.

Goed voor je botten

In tegenstelling tot wielrennen helpt hardlopen je aan sterkere botten. De reden hiervoor is dat je tijdens het hardlopen je eigen gewicht moet opvangen. En dat is uiteraard niet nodig als je op de fiets zit. Hardlopen is niet de enige botversterkende activiteit. Ook krachttraining, touwtjespringen en wandelen zijn daar voorbeelden van.

Praktisch tijdens vakanties

Hardloopschoenen gaan eenvoudig mee in de koffer, in tegenstelling tot een fiets. En ook al zou je die moeite willen doen om je fiets mee te nemen, dan doe je dat waarschijnlijk niet om één keer te kunnen sporten. 

Het kost je weinig tijd

Nog een voordeel van hardlopen: binnen vijf minuten ben je onderweg, en binnen een half uur kun je weer terug zijn. Zonder dat je nog een fiets hoeft schoon te maken. Heel erg praktisch als je niet zoveel tijd hebt.

Vanwege de leuke events

Aan officiële loopjes of crossen geen gebrek in de winter, in tegenstelling tot toertochten op de racefiets. En ook dat is voor mij in de winter vaak een reden om mijn hardloopschoenen aan te trekken. Je doet wat leuks, én een event motiveert extra om wat te doen.

Tips als je begint met hardlopen

Heb je na het lezen van deze voordelen ook zin gekregen om het hardlopen op te pakken? Onthou dan deze belangrijke tip: begin heel rustig. 

Doe de eerste keren een kort rondje, en wissel stukjes hardlopen met wandelen af. Uit ervaring weet ik namelijk dat je heel gemakkelijk veel te hard van stapel loopt. Zeker als je conditie door het fietsen al heel goed is. 

Je lichaam moet echter enorm wennen aan de beweging en de belasting. En ben je meteen heel fanatiek, dan zul je dat voelen… Met zelfs het risico op blessures. (Ook dat weet ik helaas uit eigen ervaring.) 

Daarnaast is hardlopen sowieso een sport die veel vraagt van het lichaam. Luister daarom goed naar de signalen die je krijgt. Ook als je al wat meer ervaring hebt. Geeft je lichaam aan dat het te zwaar is, dan is het heel verstandig om daar naar te luisteren. Kort je loopjes dan in, en plan meer rustdagen. 

Goede hardloopschoenen

Nog een belangrijke tip tenslotte: koop goede hardloopschoenen als je die nog niet hebt, in de juiste maat. En laat je adviseren als je nog nooit eerder hardloopschoenen hebt gedragen. Goede schoenen maken qua comfort een wereld van verschil.

Geef het tenslotte ook niet te snel op als het hardlopen wat tegenvalt. Het kan een tijdje duren voordat je echt het gevoel hebt dat je lekker loopt. Maar bereik je dat punt, dan kan hardlopen een hele mooie aanvulling zijn op het wielrennen.

Foto’s: Unsplash