Op welk moment van de dag fiets jij het liefst? 

Op welk moment van de dag fiets jij het liefst? 

Werk en andere verplichtingen zorgen er vaak voor dat je weinig keuze hebt, en gaat wanneer je kunt. Maar wat is voor jou het ideale tijdstip voor een rondje? Mocht je nog twijfelen, dan ontdek je hier de belangrijkste voor- en nadelen van fietsen in de ochtend, middag en avond.

Voordelen van de ochtend

De beste start van je dag
Begin je de dag met een fietsrit, dan geeft dat meestal een ontzettend goed en voldaan gevoel. En dat zet de toon voor de rest van de dag!

Je hebt na het fietsen nog een hele dag
Ook lekker: je hebt na je fietsrit in de ochtend nog een hele dag voor je. Je kunt dus nog volop plannen maken, of aan het werk gaan.

Je zit nog vol energie
Vooral vroege vogels zijn ’s ochtends op hun best. Je zit nog vol energie en daar profiteer je van op de fiets! 

Nadelen van de ochtend

Je moet soms eerder opstaan
Lang uitslapen is er niet bij als je ’s ochtends fietsplannen hebt. Niet erg als je een vroege vogel bent, maar anders kan het best pittig zijn. En veel discipline vragen. 

Koud en donker
Laten we er niet omheen draaien. De ochtend kan ook koud en donker zijn. Vooral in de herfst en winter natuurlijk. Je moet dan soms even sterk zijn. Verstand op nul en gaan…

Voordelen van de middag

Je kan altijd fietsen in daglicht
Fietsen in de middag is een luxe natuurlijk. Helemaal in de winter, als het ’s ochtends en ’s avonds lang donker is. Wie altijd in de middag fietst hoeft nooit lampjes mee te nemen!

Meer vitamine D
Je lichaam maakt in de zon vitamine D aan. En hoe hoger de zon staat, hoe meer van die vitamines je lichaam aanmaakt. Vooral in de maanden dat de zon wat minder krachtig schijnt profiteer je dan van een middagrondje. 

Je kunt de dag rustig beginnen
Voor veel wielrenners klinkt het erg aanlokkelijk, en geef ze eens ongelijk. Eerst uitslapen (als je de kans hebt) en na een goed ontbijt rond een uur of twaalf (of nog wat later) opstappen voor een mooie rit. Lekker rustig aan!

groepsrit

Nadelen van de middag

De kans bestaat dat je ervoor of erna weinig doet
Tenzij je verplichtingen hebt, is er een grote kans dat je niet zoveel nuttigs doet voor of na het fietsen. En dat is eigenlijk wel zonde, vooral als je eigenlijk meer had willen doen.

Het slokt een groot deel van je dag op
Ga je ’s middags fietsen dan is de kans klein dat je daarnaast nog een andere grote activiteit plant. Je hebt simpelweg niet de kans, omdat het je dag breekt. 

Voordelen van de avond

Ontspanning na je werk
Een fietsrit in de avond is perfect om je hoofd leeg te maken. Wedden dat je met een goed gevoel terugkeert? 

Je hoeft na het fietsen niks meer te doen
Ook heerlijk natuurlijk: je hebt na het fietsen waarschijnlijk geen verplichtingen meer. Je kunt dus heerlijk tot rust komen na je training en werken aan je herstel.

Genieten van het gouden uurtje
Dat ene uurtje voor de zon ondergaat is een heerlijk moment om de fiets te pakken. Vooral in de warmere maanden natuurlijk, als het afkoelt en je in het warme licht je rondje maakt.

Nadelen van de avond

Werk kan uitlopen
De dag loopt soms anders dan je dacht, en daardoor heb je soms geen tijd meer om te gaan fietsen. Balen als je daar de hele dag naar uitkeek.

Vermoeidheid kan je tegenhouden om nog te gaan
Soms is de batterij behoorlijk leeg ’s avonds. En dus kies je soms toch maar voor de bank in plaats van dat je nog een rondje gaat fietsen. 

Het is soms donker en koud
Ook dan kun je een rondje maken natuurlijk, maar het vereist wel meer discipline en je geniet er waarschijnlijk wat minder van.

Het kan ten koste gaan van je nachtrust
Wanneer je vlak voor het slapen nog gaat fietsen, dan heeft dat soms het vervelende effect dat je niet meteen kunt slapen. Vervelend, vooral als ’s ochtends heel vroeg weer de wekker gaat.

Je begrijpt het inmiddels, ieder moment van de dag heeft zo z’n voor- en z’n nadelen om te gaan fietsen. Doe daarom wat goed voelt, en wat het beste past in jouw planning. En mocht je nog steeds twijfelen: test dan vooral uit wat het beste werkt voor jou.

Foto’s: In de Kopgroep en Unsplash