Is een base layer altijd nodig, of kun je soms best zonder?

Is een base layer altijd nodig, of kun je soms best zonder?

wielrenner met zweethemd

Je hebt vast wel eens gehoord dat je altijd een base layer moet dragen als je gaat fietsen. Dus ook als het heel erg warm is. Maar waarom rijden zelfs de profs geregeld zonder zweethemd, en is dat echt zo nadelig?

Je zou je kunnen afvragen waar al dat zweten goed voor is. Toch is het een heel slim systeem van je lichaam. Zowel het verdampingsproces als het overtollige zweet dat niet meteen verdampt heeft namelijk een verkoelend effect, en daarmee voorkom je dat je oververhit raakt.  

De functie van een base layer of zweethemd

Een goede base layer zorgt voor de afvoer van zweet, houd je op alle momenten droog, en geeft warmte op de dagen dat het frisser is. In weze heb je er in alle omstandigheden dus iets aan.

Het belang van een goed zweethemd zul je nog wat sneller ervaren wanneer je in de bergen fietst, of tijdens wisselende weersomstandigheden. Het ene moment breekt het zweet je nog van alle kanten uit, bijvoorbeeld als je bergop fietst, terwijl je het volgende moment razendsnel afkoelt in de afdaling. Dat laatste gebeurt natuurlijk nog sneller als je shirt helemaal doorweekt is, en je verder geen ondershirt draagt.

Waar je op moet letten bij een goed zweethemd

Wil je dat een zweethemd goed zijn werk doet, dan dient deze ten eerste goed aan te sluiten op je lichaam. Op die manier kan het shirt al het overtollige zweet direct opnemen en werkt hij als een soort tweede huid. Uiteraard moet je het niet overdrijven. Een te klein ondershirt kan juist weer gaan knellen.

Let er verder op dat een zweethemd geen vervelende labels heeft aan de binnenzijde, die kunnen gaan schuren. Ook de naden van een shirt kunnen voor huidirritatie zorgen.

Op warmere dagen is het aan te raden om een dunnere base layer te dragen, specifiek voor de zomer. Zo’n zweethemd biedt extra ventilatie, terwijl zweethemden voor de koudere dagen juist een meer isolerende functie hebben. 

Bij vrijwel ieder merk heb je ook nog de keuze tussen shirts met en zonder mouwen.

Waarom fietsen zonder zweethemd niet per se slechter is

Er zitten zoals je al kon raden heel veel positieve kanten aan het dragen van een zweetshirt. Maar trek je er liever geen een aan op een warme dag, dan hoeft dat niet altijd een nadeel te zijn. 

Of dat slim is hangt wel in sterke mate af van het materiaal waarvan je fietsshirt is gemaakt. Heeft deze een vochtregulerende werking die vergelijkbaar is met een base layer? Dan is er in principe geen noodzaak om daar nog een extra laag onder te dragen die precies hetzelfde doet. 

Daarnaast kan het zijn dat jij gewoonweg minder zweet, waardoor een zweethemd ook wat minder noodzakelijk is.

Ga je een hele lange rit maken? Dan is de kans natuurlijk groter dat je te maken krijgt met wisselende temperaturen en veranderende omstandigheden. Een base layer is dan al snel raadzaam. 

Conclusie

Een zweethemd heeft in vrijwel alle omstandigheden zijn waarde, maar dat zul je zelf als wielrenner ook al vaker hebben ervaren. Daar staat tegenover dat fietsen zonder zweethemd niet altijd nadelig hoeft te zijn. Er zijn heel wat factoren die daarbij een rol spelen. De weersomstandigheden, maar ook wat voor soort kleding je verder draagt, en of je van nature erg veel zweet.

Geen mens is hetzelfde, dus test vooral wat voor jou het meest comfortabel is. En trek als je twijfelt altijd een base layer aan. Kleine kans namelijk dat het je tegen gaat staan, en ondertussen doet-ie wel mooi z’n werk.