Dit is de reden waarom je in de winter langzamer fietst

Dit is de reden waarom je in de winter langzamer fietst

wielrenster in de winter

Voor heel veel fietsers zal het een geruststellende gedachte zijn. Dat je in de winter langzamer fietst dan in de zomer is namelijk een feit. Geen noodzaak meer dus om te gaan compenseren, als je gemiddelde wat terugloopt.

Nee, het is geen fabeltje, en er is niks aan de hand met je meetgegevens. Wanneer je ook s’ winters regelmatig buiten fietst, dan zal het je zeer waarschijnlijk zijn opgevallen dat je gemiddelde tempo wat terugloopt.

Misschien heb je er vooral je schouders over opgehaald, en er verder weinig aandacht aan besteed. Maar het zou ook goed kunnen dat het je deed twijfelen over je eigen vormpeil. Dat laatste is gelukkig niet nodig dus. 

Zelfs al maak je in de winter net als veel wielrenners wat minder kilometers, dan nog hoeft je conditie daar niet direct onder te lijden. Zolang je maar een bepaald onderhoudsniveau vasthoudt natuurlijk.

Lucht

Dat je toch wat trager bent in de winter heeft vooral te maken met de lucht. Koudere lucht heeft namelijk een hogere luchtdichtheid. En meer lucht in dezelfde ruimte betekent uiteraard meer weerstand voor jou als fietser. 

Onderzoek heeft aangetoond dat dit zomaar een à twee kilometer per uur kan schelen, wanneer je zomer en winter met elkaar vergelijkt.

Dat lucht zo’n grote rol speelt is niet zo gek trouwens. Lucht (en wind) bepalen tenslotte voor het grootste deel de weerstand die je ervaart op de fiets. 

Toch is ook de rolweerstand nog een kleine factor in het geheel. Je banden zijn namelijk wat stugger bij lage temperaturen, waardoor de rolweerstand wat toeneemt. Al zou het kunnen dat het effect daarvan zo klein is, dat je het niet eens merkt.

Mentaal

Tot slot zou het mentale aspect ook nog een beetje kunnen meetellen. Een rit in de kou kan je net wat minder ‘grinta’ geven immers om flink het tempo op te voeren. Bovendien helpen al die lagen kleding je ook al niet om vrij op je fiets te zitten.

Daar komt ook nog eens bij dat je waarschijnlijk wat behoedzamer door de bochten gaan op een winterse dag. En dat laatste is heel verstandig…

Al met al is het dus een goed idee om je gemiddelde snelheid ’s winters wat te relativeren, en wat meer te vertrouwen op je gevoel. 

Het is bovendien de ideale tijd om om rustig op te bouwen naar het voorjaar, dus fixeer je niet teveel op dat ene cijfertje.

Foto: Coen van de Broek