7 goede redenen om je trainingen te plannen

7 goede redenen om je trainingen te plannen

Het kan natuurlijk zijn dat je het liefst zo min mogelijk plant. Je moet tenslotte al zoveel plannen in het leven. Waarom je er toch veel voordeel aan hebt om je trainingen te plannen? Daar zijn wel 7 goede redenen voor.

En mocht je trouwens denken dat het plannen van je trainingen alleen maar belangrijk is als je een betere wielrenner wilt worden, dan heb je het mis…

1. Je zult vaker trainen

Sporters die hun trainingen plannen, sporten gemiddeld vaker. Logisch ook natuurlijk, want je training komt minder snel in de verdrukking, en het is eenvoudiger om je mentaal voor te bereiden op een training. Waardoor je minder snel zult afhaken.

2. Het maakt je een betere wielrenner

Trainen op gezette tijden helpt je daarnaast ook om een betere wielrenner te worden. De kracht zit hem namelijk in de consistentie. Week na week je routine afwerken in plaats van dat je wel ziet of je tijd hebt.

De voordelen merk je niet meteen na een paar weken trainen, maar wel heel erg op de lange termijn.  

3. Het geeft rust

Je trainingen plannen geeft vooral ook heel veel rust, omdat je minder hoeft na te denken. Of je wel zin hebt vandaag, en of morgen niet beter uitkomt… Het zijn gedachten die constant door je hoofd kunnen spoken als je niks plant. 

4. Je kunt gerichter trainen

Niet alleen zul je vaker trainen als je je trainingen plant, je kunt ook veel gemakkelijker gericht trainen. 

Dat geldt natuurlijk helemaal als je een trainingsschema volgt. Maar ook zonder schema zul je waarschijnlijk beter nadenken over je trainingen als je ze plant. Bijvoorbeeld als het gaat over de lengte van je trainingen en de intensiteit. Maar ook over hoeveel rust je tussen twee trainingen nodig hebt.

5. Anderen weten waar ze aan toe zijn

Nog een fijn voordeel van een vaste planning: iedereen in je omgeving weet waar-ie aan toe is. Je huisgenoten zullen je minder snel confronteren met andere plannen, en vrienden kunnen gemakkelijker aanhaken als ze zin hebben om mee te fietsen.

6. Je kunt je beter voorbereiden

Niet alleen mentaal is het lekker dat je weet dat er een training aan zit te komen, het is ook nog eens heel praktisch. Alles wat je nodig hebt kun je al klaarleggen en je voorkomt dat je een kledingstuk uit de wasmand met vuile kleding moet plukken.

7. Het geeft een goed gevoel

Nog een voordeel van het plannen van je trainingen, is dat het je waarschijnlijk meteen een goed gevoel geeft. Vooral wanneer je je trainingen ook nog eens noteert in je agenda of op een kalender. Je laat niks aan het toeval over, en je planning is daar het bewijs van.

Foto: Unsplash