5 redenen om vaker een kort rondje te fietsen

5 redenen om vaker een kort rondje te fietsen

Vind jij een kort rondje fietsen eigenlijk de moeite niet waard? Dan is de hoogste tijd om je standpunt bij te stellen. Een korte training heeft namelijk meer voordelen dan je denkt.

Een half uur tot een uurtje fietsen? Niet echt de moeite van het omkleden, denk je misschien. Laat staan dat je misschien ook nog je fiets moet poetsen. 

Niet iets waar je per se naar uitkijkt, en toch mis je een hoop voordelen als je alleen maar kiest voor lange tochten. 

Om je te overtuigen zijn hier vijf redenen waarom je korte rondjes beter niet laat schieten:

Korte rondjes zijn gemakkelijker te plannen 

Eén van de grootste voordelen van korte rondjes is dat ze gemakkelijk zijn in te passen, ook al heb je een hele drukke dag. Je hoeft er eigenlijk niks anders voor op te offeren, en je werk blijft er niet door liggen. 

Het mooie van korte ritjes is ook dat je ze heel spontaan kunt doen, wanneer je plots een uurtje overhebt. Ook al was je nog zo druk, ineens zit je buiten te genieten op de fiets. Een geluksmomentje dat je niet wilt missen.

Ook korte ritjes dragen bij aan je fitheid

Ook al fiets je maar een half uur, dan nog kun je er een hele effectieve training van maken. Zeker wanneer je de intensiteit wat verhoogt, en bijvoorbeeld intervals doet.

Vergeet dus de gedachte dat je minstens twee, drie of vier uur moet fietsen om je lichaam voldoende te prikkelen. Die langere trainingen zijn ook belangrijk, en fijn vooral, maar je kunt ze prima afwisselen met een korte sessie op de fiets. 

Zo’n korte training is trouwens ook een prima manier om je drukke week effectief te overbruggen tot het volgende weekend, waarna je weer een langere training kunt plannen.

Je herstelt sneller en het kost je minder energie

Nog een niet te onderschatten voordeel is dat je sneller herstelt van een korte training. Waardoor ze ideaal zijn als rondje tussendoor. Je zult nog voldoende energie hebben om je te richten op andere belangrijke zaken, en je hoeft ook niet te vrezen voor een enorme middagdip.

Zelfs wanneer je de andere dag een lange rit op de planning hebt staan, dan hoef je niet te vrezen voor de negatieve impact van een kort rondje. 

Ook tijdens een kort ritje profiteer je van de positieve effecten

Nog meer goed nieuws? Je hoeft geen twee uur of langer op je fiets te zitten om kunnen profiteren van de vele positieve effecten. Zelfs al fiets je maar dertig minuutjes, dan kan fietsen al een uitlaatklep zijn waar je geestelijk van profiteert. En wat dacht je van al die geluksstofjes die je lichaam aanmaakt op de fiets? Je hoeft er maar eventjes voor in beweging te komen.

De drempel is minder hoog

Ook niet onbelangrijk: de drempel is minder hoog als je overweegt een training te gaan doen. 

Soms kun je nu eenmaal opzien tegen een ronde van enkele uren. Al ben je nog zo’n wielerliefhebber. Wanneer het slecht weer is bijvoorbeeld, of wanneer je gewoon eens een wat mindere dag hebt. 

Bedenk jezelf dat een kort rondje beter is dan geen rondje, en dat niet stilvallen belangrijker is dan alleen maar lange tochten te willen fietsen.  

Wil je de drempel nog wat verder verlagen? Zorg dan dat je fietsspullen altijd klaarliggen. Op die manier zit je altijd binnen vijf minuten op de fiets, wanneer je spontaan bedenkt dat het tijd is voor een rondje. 

Foto: Unsplash