4 goede redenen om in de winter in het bos te fietsen

4 goede redenen om in de winter in het bos te fietsen

In de winter kiezen veel wielrenners ervoor om te gaan mountainbiken of gravelen in het bos. Niet zo gek, want het bos biedt meerdere voordelen.

Misschien heb je je wel eens afgevraagd waarom zoveel wielrenners ’s winters ineens in het bos gaan fietsen. Zijn de omstandigheden in het bos dan zo goed? 

Niet perse, want er wacht je meestal wel een flinke schoonmaakklus bij terugkomst. Maar daarnaast biedt het bos vooral ook veel voordelen. 

Korter

Over het algemeen zullen de rondjes die je maakt in het bos wat minder lang zijn. En de belangrijkste reden daarvoor is dat het doorgaans zwaarder is. De ondergrond heeft daar veel mee te maken, maar ook het feit dat je veel draait en keert. 

Je bent meestal dus weer sneller terug van je rit in het bos, maar hebt toch een voldaan gevoel. Ideaal voor in de winter!

Warmer

Over die intensiteit gesproken… Van al dat optrekken, die vele bochten en het vinden van het juiste spoor krijg je het ook lekker warm. Wat uiteraard ook een groot voordeel is in de winter.

Los daarvan biedt het bos veel beschutting tegen de kou. Je snelheid ligt daarnaast ook nog eens lager, waardoor je minder last hebt van de koude rijwind. 

Toertochten

Fietsen in het bos is in de winter vaak ook nog een stuk gezelliger. Er zijn ’s winters heel wat toertochten namelijk waar je aan mee kunt doen. Bovendien kunnen die tochten je net dat extra beetje motivatie geven om er toch op uit te gaan, als het koud is. Je spreekt een hoop mensen en je ontdekt vaak hele mooie routes.

Afwisseling

Los van bovenstaande voordelen, is het voor de afwisseling natuurlijk ook gewoon heel fijn om ’s winters te gaan fietsen in het bos. Vooral wanneer je de weg wel een keertje gezien hebt aan het eind van de zomer. Het bos kan je dan weer motiveren om de fiets te pakken.

Fiets je de hele winter in het bos, dan heeft dan tenslotte nog een voordeel. Je traint hele andere vaardigheden op de fiets, en die komen je ook van pas als je zomers weer meer op de weg rijdt. 

Foto: Unsplash