Last van vermoeide benen na het fietsen? Dit kun je doen

Last van vermoeide benen na het fietsen? Dit kun je doen

Je hebt een zware training afgewerkt, of ‘gewoon’ iets te gek gedaan op de fiets. Met ontzettend zware, vermoeide benen als resultaat. Dat gaat vanzelf een keertje over natuurlijk, maar er is ook wat aan de doen als je enige verlichting zoekt. 

Een magische truc om die spierpijn snel te laten verdwijnen is er helaas er niet. Maar de pijn wat verlichten kan gelukkig wel, op de volgende manieren.

Blijf bewegen

Je spieren worden minder stijf wanneer je blijft bewegen. Ga dus niet de rest van de dag op de bank zitten, maar blijf wat actief. Ook al staat je hoofd daar misschien niet naar en ook al voelt bankhangen zo lekker: (rustig) bewegen is beter voor je herstel. Wandel dus een stukje, of doe wat klusjes in huis bijvoorbeeld, en zorg dat je bloed blijft stromen.

Leg je benen omhoog

Zoek je direct wat verlichting na het fietsen, leg je benen dan omhoog. Je zult meteen voelen dat je benen minder zwaar aanvoelen. Tussendoor is het wel goed om ook te blijven bewegen natuurlijk. 

Masseer je benen

Ook een massage van je benen kan voor verlichting zorgen als je spierpijn hebt na het fietsen. Nou heeft helaas niet iedereen een masseur klaar staan, maar je kunt ook een massage-apparaat gebruiken. Dat is niet helemaal hetzelfde natuurlijk, maar ook op die manier kun je de doorbloeding van je spieren wat stimuleren. 

Doe een rustig herstelrondje

Duurt de spierpijn meerdere dagen, dan kan je ook nog overwegen om een herstelrondje te maken. Zorg er dan wel voor dat je dat rondje kort houdt (een uur of minder) en dat het je geen enkele moeite kost. Fiets met een lichte versnelling, en in een langzaam tempo. 

Ook tijdens een herstelrondje stimuleer je de bloedcirculatie in je spieren, en dat kan bijdragen aan een snellere afvoer van afvalstoffen. 

Neem de tijd om goed te herstellen

De voorgaande tips helpen om de spierpijn in je benen wat te verlichten, maar wondermiddeltje zijn het niet natuurlijk. Herstel heeft nou eenmaal zijn tijd nodig. 

Wil je dat proces wat versnellen, focus dan zoveel mogelijk op je herstel. Zorg dat je voldoende slaap krijgt bijvoorbeeld, en eet direct een eiwitrijke maaltijd na je training, zodat het herstel sneller kan beginnen.

En doe het voortaan eventueel iets rustiger aan…

Heb je last van zware benen, dan is dat een signaal van het lichaam dat je diep bent gegaan. Op zich is zo’n trainingsprikkel prima natuurlijk, en met voldoende rust wordt je er sterker van. 

Maar is dat niet per se je doel, of heb je er een hele week last van? Dan is het slim om het voortaan iets rustiger aan te doen. Bouw je trainingen in een gestaag tempo op, en ga wat minder ver of hard de volgende keer.

Foto’s: Unsplash