Verkoudheid en griep: wanneer je beter rust houdt

Verkoudheid en griep: wanneer je beter rust houdt

Tijdens de wintermaanden heb je zomaar een verkoudheid of griepje te pakken. Naar je lichaam luisteren is dan het beste advies. Maar wanneer staak je je training en wanneer is het oké om rustig door te trainen?

Dat je ’s winters vatbaarder bent voor een verkoudheid of een griep heeft trouwens weinig met de temperatuur van doen. En zeker niet in directe zin. Ziek word je namelijk van virussen, en niet van de kou zelf. 

Dat we ’s winters vaker een verkoudheid oplopen of nog erger, heeft er vooral mee te maken dat we vaker binnen zitten met elkaar, in soms slecht geventileerde ruimtes. Bacillen verspreiden zich daardoor gemakkelijker.

Weerstand

Gelukkig zijn we niet constant vatbaar voor die virussen. Raak je wel een keer verkouden of ziek, dan is een verlaagde weerstand daar zeer waarschijnlijk de oorzaak van.

Gezonde voeding en veel beweging helpen je om je weerstand op orde te houden. Mooi dat je als wielrenner vaak op beide let. Maar ook de hoeveelheid slaap die je krijgt of de stress die je ervaart, hebben een grote invloed op je weerstand. Tenslotte kan ook een zware training tijdelijk je weerstand verlagen, waardoor een verkoudheid juist meer op de loer ligt.

De kenmerken van een verkoudheid en een griep

Bij een verkoudheid zijn vooral de bovenste luchtwegen ontstoken. Een van de vele verkoudheidsvirussen is daar de boosdoener van. Keelpijn, snotteren en een verstopte neus zijn vaak de klachten. Een verkoudheid is mild van aard. Ondanks alle ongemakken kun je redelijk goed blijven functioneren.

Griep wordt veroorzaakt door een ander virus dan bij een verkoudheid. Heb je griep, dan is het influenzavirus de boosdoener. Dit virus zorgt er meestal voor dat ook je lagere luchtwegen ontstoken raken.

Een griep kenmerkt zich door hoest, keelpijn, spierpijn, koorts of rillingen. Deze symptomen hou je vaak drie tot vijf dagen, en soms nog langer. Meestal krijg je plotseling koorts die vaak oploopt tot boven de 38 graden. Je voelt je meestal zwak en ellendig, en in totaal kan het enkele weken duren voordat je weer volledig de oude bent.

Wel of niet sporten?

Heb je last van een griep, dan komt het waarschijnlijk niet eens in je op om te gaan trainen. En dat is maar goed ook. Je lichaam heeft alle energie nodig om te herstellen.

Voel je een griep aankomen, hou dan zoveel mogelijk rust. Drink veel en kleed je warm. Ook nadat je ziek bent geweest is het advies om het nog een tijdje rustig aan te doen. Zeker als je koorts hebt gehad. Hoelang? Daarvoor hanteer je de volgende simpele formule. Vermenigvuldig het aantal dagen dat je ziek was met twee, en dat is het aantal dagen dat je nodig hebt om goed uit te zieken.

Of het met een verkoudheid wel verstandig is om te sporten, hangt af van je klachten. Heb je alleen last van verkoudheidsverschijnselen boven de nek? Met alleen een neusverkoudheid of een keelpijn kun je gaan sporten, al is het verstandig om een paar dagen niet al te gek te doen.

Wanneer je ook klachten hebt onder de nek, zoals hoest, spierpijn of koorts, dan is volledig rust noodzakelijk. Op dat moment een training afwerken put je alleen maar verder uit en heeft geen enkel positief effect. 

Tips voor een hoge weerstand

Met een hoge weerstand hou je een verkoudheid of griep gemakkelijker buiten de deur. Je weerstand hou je op peil op de volgende manieren.

  1. Eet gezond. 
  2. Neem voldoende rust.
  3. Voorkom stress.
  4. Slaap voldoende.

Eén op de tien mensen heeft jaarlijks last van de griep. Wanneer het je overkomt, dan rust pakken het enige wat je kunt doen. Een griepje uitzweten? Dat is helaas een grote fabel. Forceer niks en pak heel rustig je training weer op zodra het kan. Met wat extra geduld ben je in dit geval weer het snelst de oude.

Foto: Unsplash