Vermijd deze 5 valkuilen als je een toertocht fietst

Vermijd deze 5 valkuilen als je een toertocht fietst

De uitdaging, de gezelligheid of de mooie omgeving… Er zijn heel wat goede redenen om mee te doen aan een toertocht. Geen wonder dus dat we er massaal aan deelnemen. Maar wil je er echt van genieten? Dan is het slim om een aantal valkuilen te vermijden. 

Geforceerd meegaan in het tempo van anderen

Of je nu solo fietst of met een groep op pad bent maakt niet uit; een toertocht fiets je eigenlijk nooit alleen. Heel gezellig uiteraard! Maar die wielrenners om je heen kunnen je ook een beetje gek maken. Waardoor je soms ineens veel harder fietst dan je eigenlijk van plan was. 

Geen probleem natuurlijk als je dat tempo goed kan volgen. Maar is dat niet het geval, dan is het de hoogste tijd om terug te schakelen. Het laatste wat je wil namelijk is een toertocht afraffelen, terwijl je constant in het rood rijdt.

Een te grote uitdaging kiezen

Een toertocht mag gerust een uitdaging zijn. Sterker nog, dat kan juist een belangrijke reden zijn waarom je meedoet. Maar die uitdaging moet natuurlijk wel een beetje realistisch blijven.

Jezelf aanmelden voor de langste afstand, terwijl je in de maanden voorafgaand nauwelijks getraind hebt, is dus een slecht idee. Ook al heb je heel veel ‘grinta’. Grote kans dat het eindigt in een enorme slijtageslag, waarbij er niks meer te genieten valt. Beter kies je in dat geval voor een wat kortere afstand.

Te laat van start gaan

Hou je niet zo van drukte? Dan is het doorgaans heel slim om wat later te vertrekken tijdens een toertocht. Maar overdrijf het niet, door op het allerlaatste moment nog van start te gaan. Tenminste, als je niet van haasten houdt. Verzorgingsposten die al sluiten, omdat het onderweg wat tegenzat, daar zit je niet op te wachten. 

Te weinig eten en drinken

Fiets je een lange tocht, dan is het des te belangrijker om goed te blijven eten en drinken. Je weet het waarschijnlijk, maar je kan het tijdens een gezellige toertocht (met een hoop afleiding) zomaar vergeten. Tot het al veel te laat is, en je met een hongerklop geparkeerd langs de kant van de weg staat… 

Met een goede voorbereiding – en wat extra aandacht onderweg – kun je dat gelukkig voorkomen. Bedenk van te voren wat je ieder uur wilt eten en drinken, en probeer jezelf daaraan te houden. 

De verzorgingsposten overslaan

Sla je die ene verzorgingspost liever over? Dat kan natuurlijk. Misschien heb je nog voldoende te eten en drinken, en zit je net lekker in je ritme. Maar doe je het alleen maar omdat je gemiddelde snelheid anders naar beneden gaat, dan is dat erg jammer. Vooral voor jezelf uiteraard.

Onthou dat een toertocht geen race is, en geniet ook van de rustmomenten wanneer je daar aan toe bent. Alleen dan heb je echt een leuke dag waarschijnlijk.

Foto: In de Kopgroep