Voorkom deze 4 valkuilen als je gaat fietsen in de regen

Voorkom deze 4 valkuilen als je gaat fietsen in de regen

Als de weerapps weinig goeds voorspellen, dan kun je natuurlijk even wachten met sporten. Maar hou je niet van uitstel, en plan je toch een ritje in de regen? Voorkom dan in ieder geval deze vier valkuilen.  

Want ook al ben je niet van suiker, onnodig afzien daar doe je natuurlijk niet aan.

Valkuil 1: geen voorbereidingen treffen

Spring je normaal gesproken zo snel mogelijk op je fiets? Dan is het bij slecht weer verstandig om net even wat langer na te denken over je voorbereiding. 

Zo is het slim om lampjes mee te nemen, voor als het echt donker en grijs wordt. En ook is het goed om te checken of je de juiste olie hebt gebruikt op je ketting, die bestand is tegen de regen. Je wilt immers niet halverwege met een droge, krakende ketting rondfietsen omdat de olie van je ketting is gespoeld. Met een wet lube olie voorkom je dat.

Valkuil 2: meteen je regenkleding aantrekken

Trek ook niet meteen je regenjasje aan, als het nog droog is. Het grote nadeel daarvan is dat je het onnodig warm krijgt en nodeloos gaat zweten, omdat regenkleding nou eenmaal minder goed ademt. Met als gevolg dat wanneer je het jasje eindelijk uittrekt, je daaronder al drijfnat bent.

Misschien zit je er niet op te wachten om nog meer mee te torsen in je achterzakken. Maar voor je comfort is het toch een stuk fijner om dat jasje pas aan te trekken wanneer het echt nodig is.

Valkuil 3: niet nadenken over een slimme route

Uiteraard verdien je heel veel respect wanneer je toch gaat fietsen in de regen. Maar het is ook geen schande als je halverwege tot het besef komt dat het eigenlijk gekkenwerk is. 

Het weer kan bovendien zodanig verslechteren, dat het inkorten van je rondje ineens de meest verstandige keuze is. Dat is alleen wat lastig wanneer je net op het verste punt van je route bent. Beter kun je dus een route bedenken waarbij je constant niet te ver van huis bent, zodat je op ieder moment de afstand kan verkorten.

Valkuil 4: te lang je natte kleding aanhouden

Heb je tijdens je training de volle laag gekregen, en ben je bij terugkomt doorweekt? Blijf dan niet rondhangen in je kleding. Niet alleen koel je anders heel snel af, je kan door die natte kleding ook gemakkelijk last krijgen van huidirritaties. 

Eerst douchen en omkleden is dus het beste. En daarna heb je uiteraard nog alle tijd om je fiets schoon te maken. Ook op droge dagen is dat trouwens een verstandige keuze.

Foto: Martin Magnemyr