Vroeg opstaan om te fietsen: zo kost het je minder moeite

Vroeg opstaan om te fietsen: zo kost het je minder moeite

Fietsen tijdens het gouden uurtje, wanneer de zon net opkomt is een heerlijk begin van de dag. Maar in de lente en zomer moet je daar wel vroeg voor opstaan. Iets waar jij nog wel eens moeite mee hebt? Maak dan gebruik van deze tips, als je toch vroeg op de fiets wilt zitten.

Zorg dat je voldoende slaap krijgt

Voldoende slapen is belangrijk als je uitgerust aan de dag wilt beginnen. Zorg dus dat je voldoende uren maakt in bed, ongeacht het tijdstip dat je opstaat. 

Sta je behoorlijk wat vroeger op dan anders? Dan is het slim om ’s avonds ook wat vroeger naar bed te gaan. Het helpt daarbij als je een rustig avondje plant. Hoe meer je tot rust komt, des te eerder voel je waarschijnlijk de behoefte om te gaan slapen.

Leg alles klaar

Maak het jezelf gemakkelijk in de ochtend, door alles ’s avonds al klaar te leggen. Dat geldt voor je fietsspullen uiteraard, maar kijk ook ’s avonds al even je fiets na, en pomp je banden zonodig op.

Een ontbijtje klaarzetten helpt natuurlijk ook als je geen gedoe wilt ’s ochtends. Hoe minder je ’s ochtends nog aan je hoofd hebt, des te relaxter begint je dag.

Neem de tijd

Zo’n gouden uurtje op de fiets is prachtig! Maar om echt te kunnen genieten van je fietsrit in de vroege ochtend, helpt het natuurlijk wel al je ook echt relaxed bent. Neem dus de tijd om wakker te worden, en rustig te ontbijten. Haasten en vliegen om zo snel mogelijk op je fiets te zitten, daar wordt je ’s ochtends niet vrolijk van.

Ga niet snoozen

Rustig wakker worden terwijl je een paar keer de snooze button indrukt? Klinkt heel relaxed waarschijnlijk, maar het werkt juist averechts als je uitgerust wakker wilt worden. Iedere keer begin je weer aan een lichte slaap namelijk, die je telkens weer bruut verstoort met de wekker.

Kun je het snoozen niet weerstaan? Zorg dan dat je het bed uitmoet om de wekker uit te zetten. Het duurt waarschijnlijk even, maar na verloop van tijd zul je het snoozen niet meer missen.

Natuurlijk wakker worden

De mooiste manier om wakker te worden is natuurlijk zonder dat je een wekker nodig hebt. Om dat te bereiken is voldoende slapen en op vaste tijden slapen heel belangrijk. 

Daarnaast kun je ook gebruik maken van natuurlijk licht in de ochtend, door met je gordijnen open te slapen. Grote kans dat je daardoor eerder en op een meer natuurlijk manier ontwaakt. Precies op tijd om als eerste een mooie fietsrit te maken!

Plan je fietsrit ruim

De laatste, belangrijke tip tenslotte: plan je fietsrit ruim. Ook al wil je graag zo ver mogelijk, pers er vooral niet een zo lang mogelijke rit uit in de tijd die je hebt.

Het is fijn namelijk als je ook bij terugkomst nog de tijd hebt, zonder dat je hoeft te stressen. Op die manier weet je zeker dat je echt goed aan de rest van de dag begint: met een uitgerust en energiek gevoel.

Foto: In de Kopgroep