Aan tips geen gebrek als je net begint met wielrennen. Hier zijn echter de tips die je vaak pas later hoort. Tips in de categorie ‘had ik daar maar eerder aan gedacht’. Doe er je voordeel mee!
Koop niet meteen heel veel kleding
Denk goed na over wat je nodig hebt als je net begint met wielrennen. Zo wil je niet zonder een goede fietsbroek en is een helm natuurlijk noodzakelijk. Maar overdrijf het vooral niet als je aan het winkelen bent.
Ten eerst moet je nieuwe hobby zich nog bewijzen waarschijnlijk, op de lange termijn. Misschien vind je het na een half jaar toch wat minder leuk dan je dacht. En het zou zonde zijn als je dan al heel veel fietskleding hebt.
Daarnaast is de kans aanwezig dat je wat kilo’s afvalt als je behoorlijk wat fietst. Je kleding zal dan te ruim vallen, en het zou zonde zijn als je dan heel veel kleding moet wegdoen.
Slaap goed
Dat je goed moet eten als wielrenner – onder meer om goed te herstellen en een hongerklop te vermijden op de fiets – zul je al vaak gehoord hebben. Maar vergeet ook niet dat goed slapen ontzettend belangrijk is voor je herstel. En ook voor je algemene welzijn is goed slapen essentieel. Maak er dus een prioriteit van. Hier zijn een aantal handige slaaptips van experts.
Onthou dat plezier voorop staat
Wanneer je erg gefocust bent op bepaalde doelen, uitdagingen of trainingsschema’s, dan kun je soms uit het oog verliezen waarom je met wielrennen begon. Omdat het leuk is! Stel het plezier daarom altijd voorop als je traint of een uitdaging aangaat. Ook als je heel prestatiegericht bent. De prestaties komen dan vanzelf.
Check je bandendruk regelmatig
Dat lijkt misschien een detail, maar het maakt een groot verschil. De juiste bandendruk zorgt er namelijk voor dat je comfortabeler fietst. Met te harde banden stuiter je alle kanten op, en op te zachte banden heb je een grotere kans dat je lek rijdt.
Wat voor jou de beste bandendruk is, is onder meer afhankelijk van hoe zwaar je bent en de breedte van je banden. Test dat vooral uit en pas het aan als dat nodig is. Op je banden staat vaak aangegeven wat de maximale druk is.
Maak je niet druk over trends en ‘regels’
Als beginnende wielrenner wil je uiteraard zoveel mogelijk te weten te komen, en tips krijgen. Maar pas daarbij op dat je teveel luistert naar mensen die vertellen ‘hoe het hoort’. Dat je sokken niet zwart mogen zijn, dat je je benen moet scheren, of dat spatborden op je fiets echt niet kunnen bijvoorbeeld. Negeer die opmerkingen, en geniet van de sport op jouw manier.
Fiets niet voor kudo’s
Een schouderklopje is altijd fijn natuurlijk, ook in de vorm van kudo’s. Maar laat je er niet door leiden als je op de fiets zit. Voor je het weet ben je anders vooral bezig met hoe hard je fietst, of het wel ver genoeg is en hoe het op Strava overkomt op anderen. En nodeloos om te zeggen: dat gaat ten koste van je plezier.
Relativeer Strava en die kudo’s dus, en doe vooral je eigen ding.
Overschat het effect van upgrades niet
Nee, je gaat hier niet lezen dat je op termijn geen upgrades moet doen aan je kleding of fiets. Maar laat je ook niet gek maken. De meeste upgrades maken je niet veel sneller namelijk, of een betere wielrenner.
Wat dan wel? Gewoon, heel simpel uren maken. Zoals met vrijwel alles wordt je beter als je ergens tijd in stopt. Blijf daarbij ook geduldig en geniet van waar je mee bezig bent. Progressie maak je dan vanzelf!
Foto’s: Unsplash