10 tips voor als je een toertocht gaat fietsen

10 tips voor als je een toertocht gaat fietsen

Het voorjaar komt eraan, en de kalender is gelukkig weer ouderwets gevuld met toertochten. Dat wordt dus weer genieten de komende maanden! Nog niet veel ervaring met het fietsen van een toertocht? Dan zijn hier tien handige tips waardoor je er nog meer plezier aan beleeft.

Eet en drink goed

Tijdens een toertocht zit je vaak minstens een paar uur op de fiets, waardoor goed blijven eten en drinken onderweg heel belangrijk is. Heb je geen dorst en geen honger? Ook dan kun je beter wel blijven drinken en eten. Soms kan het gevoel van honger namelijk verdwijnen door de inspanning.  

Daarnaast kun je natuurlijk ook niet vertrekken op een lege maag. Begin de dag dus met een goed ontbijt, het liefst een paar uur voordat je aan je tocht begint. Op die manier zit het eten zeker weten niet in de weg. 

Check het weer

Even het weerbericht checken voor je vertrekt, zorgt ervoor dat je beter weet wat je moet aantrekken. Heel fijn, want dan hoef je onderweg niet te koukleumen, en niet onnodig te zweten. 

Bovendien is het altijd goed om te weten of er een regenbui zit aan te komen, en of je rekening moet houden met een felle zon.

Overdrijf het niet

Een toertocht mag best een beetje uitdagend zijn – graag zelfs – maar overdrijf het zeker niet als het om de kilometers gaat. Het is niet nodig om een van je toertocht een slijtageslag te maken, waar je op het eind totaal niet meer van geniet.

Het liefst kom je natuurlijk moe maar voldaan over de finish, waarna je er nog wel van kunt nagenieten.

Zorg dat je fiets er klaar voor is

Onderhoud aan je fiets is altijd belangrijk, maar het kan geen kwaad om voor een toertocht een extra goede check te doen. Soms kun je tijdens een toertocht assistentie krijgen als je pech hebt, maar uiteraard wil je het daar niet op aan laten komen.

Fiets je eigen tempo

Een hele belangrijke tip voor tijdens je toertocht: fiets in je eigen tempo, en laat je niet gek maken door anderen. Vertrek je te hard, dan ga je dat zeker bezuren als je wat verder bent. 

Zit het mee, dan kun je altijd nog wat gas bijgeven op het eind. Da’s lekkerder dan dat je met je tong op het stuur weer terugkeert. 

Kies de toertocht die bij je past

Grote kans dat je de ene toertocht leuker vindt dan de andere. En dus loont het om je even goed in een toertocht te verdiepen. Dan gaat het over de route bijvoorbeeld, maar ook over het aantal deelnemers. 

De verwachte drukte kun je meestal teruglezen in de beschrijving van een tocht. Hou je niet van heel veel drukte, dan kun je beter kiezen voor een kleinschalig opgezette toertocht.

Check de faciliteiten

Op de dag zelf wil je alleen maar met fietsen bezig zijn, en niet meer met allerlei vragen zitten. Controleer daarom van te voren wat de faciliteiten zijn. Of er een bewaakte fietsenstalling is bijvoorbeeld, of je er kan douchen, en waar je eventueel kunt parkeren. Maar ook of er verzorgingsposten zijn onderweg, en of er bij de finish gelegenheid is om wat te eten of drinken.

Verdiep je alvast in de route

Jezelf mentaal voorbereiden op wat er komen gaat is ook meegenomen natuurlijk. Dat doe je door je van te voren alvast wat te verdiepen in de route. Zijn er onverharde paden, of keienstroken onderweg? En zijn er extreem veel hoogtemeters die je moet overwinnen?

Geniet!

Hoe fanatiek je ook bent en hoe groot de uitdaging ook is, vergeet vooral niet te genieten tijdens je toertocht. Je doet het om plezier te hebben tenslotte. Deels zit hem dat in de prestatie uiteraard, maar dat kan ook de omgeving zijn die je ontdekt en de mensen die je ontmoet. 

Plan meteen je volgende tocht

Toertocht gereden? Plan dan meteen een nieuwe uitdaging, zodat je weer iets hebt om naar uit te kijken. Op de kalender van Fietssport vind je in principe alle toertochten in Nederland, met een uitgebreide beschrijving.

Foto: Coen van de Broek