5 tips als het weer je tegenhoudt om te vertrekken

5 tips als het weer je tegenhoudt om te vertrekken

Je had het plan om te gaan fietsen, maar nu de herfstbladeren door de straat waaien en de grijze lucht weinig goeds belooft, begin je te twijfelen… 

Bijna iedere wielrenner overkomt het wel eens, wanneer de herfst of winter zich van zijn minder mooie kant laat zien. Hoe gek je ook bent van wielrennen, je motivatie kan je op sommige momenten even in de steek laten. Met als resultaat dat je maar loopt te dralen en er over denkt om je rondje te cancelen.

Natuurlijk kun je toegeven aan dat gevoel. Maar de kans is groot dat je later spijt hebt van je besluit. 

Loop jij soms ook wel eens te dubben, terwijl je Buienradar afwisselt met blikken uit het raam? Wellicht heb je dan iets aan deze vijf tips.

1. Denk aan het heerlijke gevoel als je weer terug bent

Waarschijnlijk kun je uit eigen ervaring spreken op dit punt. Er gaat niks boven het gevoel dat je ervaart nadat je een paar uur door de kou of regen hebt gefietst. De bank zit lekkerder, het eten smaakt beter, en je bent compleet voldaan.

Wanneer je van te voren denkt aan dát gevoel, dan stap je al een stuk gemakkelijker de deur uit.

2. Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht

Beloon jezelf met je favoriete gerecht, een paar uurtjes Netflix, een heerlijk warm bad, of waar je maar naar uitkijkt na een paar uurtjes bikkelen in de kou. Jezelf belonen mag zo af en toe best, en dat voelt nog goed ook als je wat hebt gedaan. Voor wat hoort wat zeg maar.

3. Leg alles van te voren klaar

Natuurlijk is het een drempel die je over moet, als je van plan bent om in matig herfstweer te gaan fietsen. Wat dan helpt is om die drempel zo laag mogelijk te maken, waar je maar kan. 

Bijvoorbeeld door de avond ervoor al je fietsspullen klaar te leggen, je fiets te prepareren en je route te bepalen. Dat scheelt je niet alleen gedoe in de ochtend, je beïnvloedt je mindset daarmee ook. Met als resultaat dat je minder snel zult twijfelen of je wel moet gaan. 

4. Pep jezelf op

Als je de motivatie even niet voelt, dan kan wat inspiratie soms wonderen verrichten. Door even een inspirerende video te bekijken bijvoorbeeld op YouTube, die je telkens weer motiveert.

Ben je meer ingesteld op audio? Dan kun je beter wat opzwepende muziek opzetten, dan luisteren hoe de regen tegen het raam tikt. Binnen no time ben je klaar om te gaan.

Wat jou ook inspireert, een beeld, quote of gedachte, gebruik het om jezelf te motiveren op het moment dat het even nodig is.

5. Onthou dat het slechte weer binnen altijd erger lijkt

Geef toe, het heeft wel iets heroïsch wanneer je eenmaal onderweg bent, en de weersomstandigheden je uitdagen. Daarnaast is het weer zelden zo slecht als dat het binnen lijkt. Het contrast mag dan groot zijn als je naast de kachel zit, dat is geen reden om de boel te dramatiseren.

Mocht je toch nog twijfelen, vraag je jezelf dan af: heb je ooit wel eens spijt gehad van een rondje, hoe slecht het weer ook was? Vermoedelijk niet. In tegenstelling tot die keren dat je besloot om niet te gaan…

Foto: Siniz Kim