Zo ga je om met een off-day op de fiets

Zo ga je om met een off-day op de fiets

wielrenner op de hei

Iedereen heeft wel eens zo’n dag. Je benen willen niet, je voelt je moe en je zou het liefst na tien minuten al terugkeren naar huis. Een off-day op de fiets is niet iets waar je naar uitkijkt. Toch kan een andere manier van denken je helpen om het leed te verzachten.

Niks is zo menselijk als het hebben van een off-day trouwens. Hoe hard je ook je best doet om het te voorkomen. Je bent nu eenmaal geen machine, en je lichaam laat je dat af en toe feilloos weten. 

Toch hoef je niet bij de pakken neer te zitten wanneer je zo’n dip ervaart. De truc is om het te accepteren en door te gaan. Makkelijker gezegd dan gedaan uiteraard, maar de volgende denkwijzen kunnen je daarbij helpen. 

Onthou: het is maar een momentopname

Voor alles in het leven geldt: geen pieken zonder dalen. Zit je in zo’n dal, onthou dan dat het maar een momentopname is. Geen reden tot piekeren, of om je jezelf te frustreren. 

Probeer vooral te voorkomen dat je zo’n moment gaat over-analyseren. Een off-day overkomt je soms nu eenmaal, zonder aanwijsbare reden. Gelukkig verdwijnt-ie meestal ook weer snel.

Focus op de positieve effecten

Je training of rondje mag dan anders verlopen dan gedacht, je hebt nog steeds een verschil gemaakt door op de fiets te gaan zitten. Focus op de calorieën die je evengoed verbrandt, de goede stofjes die je lichaam aanmaakt, de boost die je geest krijgt door te bewegen, of de work-out waardoor je ’s nachts weer beter slaapt. Zelfs op een ‘slechte dag’ heeft een rondje op de fiets heel veel positieve effecten.

Relativeer

Nee, je zult niet blij zijn dat je een off-day hebt. Maar vergeet de prestatie even voor een dag, en focus op het feit dat je de tijd hebt genomen om te doen wat je het liefst doet. Denk aan je prachtige fiets, de natuur om je heen, en de mensen die je tegenkomt. Dingen die je als vanzelfsprekend ervaart, maar die het niet zijn.

Het is heel menselijk om je te verliezen in negatieve gedachten, wanneer iets niet wil. Wat verder ‘uitzoomen’ zal je helpen om het in een positiever kader te zien. Waardoor een off-day niet meer aanvoelt als een verloren moment.

Foto: Unsplash