Op deze manier zit je wél binnen een kwartier op de fiets

Op deze manier zit je wél binnen een kwartier op de fiets

Heb jij vaak veel tijd nodig om je klaar te maken voor een fietsrit, en baal je daarvan? Dan zijn hier tien tips die je voortaan heel veel tijd besparen.

Het weer checken, nog even je fietscomputer opladen, jezelf omkleden, zoeken naar je handschoenen, banden oppompen, eten niet vergeten, nog wat kwijt op de wc, bidons vullen, zonnebril schoonmaken, route uploaden… Check! Eindelijk klaar om te gaan. En inmiddels is het voor je gevoel een uur later. 

Veel wielrenners zullen dit ritueel herkennen. Doe jij er voor je gevoel ook veel te lang over om je klaar te maken voor een fietsrit? Dan is het de hoogste tijd om een aantal zaken anders aan te pakken.

Schep orde

Richt één kast in met al je fietskleding en -spullen. Gebruik hangers, maak stapels en geef alles z’n eigen plek, zodat je alles snel terugvindt. Maak ook een logische indeling als je lades gebruikt. Bijvoorbeeld een lade voor handschoenen, shirts, broeken, sokken… etc.

Dat vraagt om een flinke herindeling waarschijnlijk, maar vervolgens pluk je er iedere rit de vruchten van. Wanneer alles een vaste plek heeft en op één plek ligt, dan hoef je nooit meer te zoeken.

Gebruik een zadeltasje 

Sommige reparatiespullen gaan iedere rit mee. Een reservebandje, plakspullen, patronen, een multitool misschien… Stop ze in een zadeltasje en hang dat aan je fiets. Dat scheelt je weer tijd voor je vertrekt, en daarnaast vergeet je ook nooit iets. 

Ben je niet zo van de zadeltasjes, bewaar je gereedschap voor onderweg dan op een vaste plek, en leg alles bij elkaar.

BBB BSB-14 Racepack zadeltasje

Maak alles direct schoon

Maak je fiets meteen schoon als je gefietst hebt en smeer de ketting weer in als dat nodig is. Draai meteen een wasje, en maak ook je fietsschoenen, fietsbril en overschoenen schoon als dat nodig is. Doe je bidons meteen in de vaatwasser of was ze af. 

Doe je al die dingen keer op keer meteen na het fietsen, dan zul je er na verloop van tijd niet meer over nadenken. Het is dan een gewoonte geworden. En het grote voordeel is natuurlijk dat je meteen weer klaar bent voor je volgende rit.

wielen schoonmaken

Laad alles meteen weer op

Vertrouw er niet op dat je daar later nog wel aan denkt. Laad je lampjes en fietscomputer meteen weer op, dan ben je op ieder moment weer klaar om te gaan. 

Bevestig je lampjes en fietscomputer ook meteen weer aan je fiets als je klaar bent met opladen. Hoef je er voor je vertrekt niet meer over na te denken, of naar te zoeken.

Check je banden ’s avonds

Pomp je banden ’s avonds al op, dan hoef je dat ’s ochtends niet meer te doen. Controleer ze ’s ochtends wel even voor je vertrekt. Dat is maar twee seconden werk, maar dan weet je zeker dat je band niet langzaam leegloopt.

Check het weer ’s avonds

Nog iets wat je ’s avonds al kunt doen: het weer checken. Dat geeft je ook de gelegenheid om alvast te bepalen wat je de andere dag aantrekt op de fiets. Eventueel kun je die kleding al klaarleggen.

Upload ’s avonds alvast de route

Volg je een gps-route, sla deze dan ’s avonds al op in je fietscomputer. Dan kun je meteen ook checken of de route geen error geeft. 

Onthou wat je draagt bij iedere temperatuur

Maak een overzicht van de fietskleding die je draagt bij verschillende temperaturen. Op die manier hoef je voortaan nooit meer te dubben over wat je aantrekt, én je hebt nooit meer te veel of te weinig kleren aan. 

Pleeg regelmatig onderhoud

Sowieso een aanrader uiteraard. En pleeg je regelmatig onderhoud aan je fiets, dan zul je ook zelden tegen mankementen aanlopen op het moment dat je wilt vertrekken. Daarnaast is de kans op vervelende kraakjes en piepjes onderweg een heel stuk kleiner. 

Gebruik een checklist

Ben je ondanks deze tips nog steeds te lang bezig voor je gevoel, of bang dat je wat vergeet? Hang dan een checklist bij de deur of in je garage. Denk maar zo, een geheugensteuntje kan nooit kwaad… Je werkt gewoon simpel de lijst af, en na verloop van tijd zit-ie waarschijnlijk in je hoofd.

Klinken al deze tips als een hoop werk? Bedenk je dan dat je de meeste dingen nu ook al doet. Je brengt alleen wat meer structuur en orde aan. Met als voordeel dat je waarschijnlijk binnen een kwartier op de fiets zit, en misschien nog wel sneller…

Foto’s: In de Kopgroep en Unsplash