6 tips als je het moeilijk vindt om in iemands wiel te rijden

6 tips als je het moeilijk vindt om in iemands wiel te rijden

Een groepsrit wordt pas echt leuk wanneer je comfortabel in het spoor fietst van anderen. Mocht dat voor jou (nog) geen tweede natuur zijn – omdat je bang bent voor een crash bijvoorbeeld – dan zijn hier zes nuttige tips. 

Wanneer groepsritten je stress opleveren, dan kun je natuurlijk solo gaan fietsen. In je eentje fietsen heeft immers ook zijn charme. Maar als je het alleen maar doet om stress te vermijden, dan is dat erg jammer. Je mist dan een hoop gezelligheid!

Wil jij het sociale aspect van een groepsrit niet missen, maar heb je moeite om in iemands wiel te rijden? Dan kunnen deze tips je helpen.

Deel het met je groep 

Vertel het je medefietsers, voor je vertrekt. Niet alleen kunnen zij zo beter rekening met je houden, ze kunnen je ook voorzien van tips. Daarnaast scheelt het misschien een vervelende opmerking, wanneer iemand ziet dat je een gat laat vallen.

Fiets je liever in het laatste wiel in plaats van dat je opgesloten zit in de groep, dan begrijpt iedereen dat ook onmiddellijk.

Ontspan

Let er op dat je rustig ademhaalt, ontspan je schouders en armen, en probeer te voorkomen dat je overgeconcentreerd op je fiets zit. Hoe meer ontspannen je bent namelijk, hoe beter je kunt reageren op onverwachte situaties. En des te meer geniet je van je rondje uiteraard. 

Kijk verder vooruit 

Staar niet naar het wiel voor je, maar kijk verder voor je uit. Grote kans dat iemand je zicht deels blokt, maar links en rechts van die persoon kun je nog heel goed de weg in de gaten houden. 

Door verder voor je uit te kijken hou je meer overzicht en kun je beter anticiperen op situaties die zich voordoen. Je voorganger hou je natuurlijk ook in de gaten, maar je zult merken dat dat eigenlijk vanzelf gaat. 

Oefen regelmatig

In iemands wiel rijden is ook een kwestie van gewenning. Hoe vaker je het doet, des te gemakkelijker gaat het. Probeer daarom zo vaak mogelijk te fietsen in een groep, of oefen regelmatig met andere fietsers. 

Kies de juiste groep

In het wiel rijden van andere wielrenners is een vaardigheid die je vanzelf onder de knie krijgt, zolang je het niet opgeeft. Maar kies wel een groep die bij je past qua tempo. Je voorkomt daarmee een hoop frustratie waarschijnlijk, en je rijdt gemakkelijker gaatjes dicht die je misschien nog laat vallen.  

Geef jezelf de tijd

Wanneer fietsen in een groep je stress oplevert, dan verdwijnt die angst niet na één ritje. Maar progressie maak je wel degelijk, ieder rondje. De een doet er alleen wat langer over dan de ander. Geef het dus niet op, en oordeel niet te hard over jezelf. Er zijn heel veel wielrenners voor wie het net zo’n grote uitdaging is. 

Foto’s: In de Kopgroep, Pexels