7 tips als je gaat fietsen in de sneeuw

7 tips als je gaat fietsen in de sneeuw

Besneeuwde weg

Zelden nog valt er een flink pak sneeuw in ons land, maar af en toe is het weer raak. Zoals de komende week waarschijnlijk. Mocht je het winterse weer gaan trotseren, dan is enige voorzichtigheid uiteraard wel van belang.

Is de winter niet jouw ding? Dan kun je natuurlijk ook binnen blijven, en kiezen voor een rondje op je fietstrainer. Zo’n training is ontzettend efficiënt bovendien, en je staat geen fiets schoon te maken na die tijd. 

Toch kun je – zelfs als het gesneeuwd heeft – vaak nog heel goed buiten fietsen. Voorzichtigheid is alleen wel van belang, en een goede inschatting maken van de weersituatie ook. 

Mocht je besluiten de sneeuw te gaan trotseren de komende dagen, check dan eerst nog even deze tips, zodat je vervelende verrassingen (en uitglijders) voorkomt.

Check het weer voor je vertrekt

Voor je vertrekt is het verstandig om een goede inschatting te maken van wat je te wachten staat. Wie weet is het zelfs beter namelijk om je rondje buiten te annuleren. Bijvoorbeeld omdat er nieuwe sneeuw op komst is, of omdat de ijzel zorgt voor spiegelgladde wegen. 

Stel in alle gevallen je veiligheid voorop, en vermijd risico’s die het eigenlijk niet waard zijn.

Pas je route aan

Uiteraard kies je als het gesneeuwd heeft het liefst voor de meest begaanbare wegen. Meestal zijn dat de hoofdwegen en de doorgaande routes die als eerste sneeuwvrij zijn gemaakt. 

Daar waar veel auto’s rijden doet de pekel meestal het beste zijn werk. Erg handig dus om het spoor van auto’s te volgen waar dat maar kan.

Doe het rustig aan

Fietsen in een winters landschap is een ervaring die je misschien niet wil missen, maar wat gas terugnemen is natuurlijk wel aan te raden. Niet alleen omdat je minder grip zult hebben op veel plekken, maar ook omdat je beter moet kijken waar je fietst. 

Bewaar je intervaltraining dus maar voor een andere keer, en plan bij voorkeur een rustige duurrit. Des te meer tijd heb je om van de witte wereld om je heen te genieten.

Blijf relax

Enige voorzichtigheid is dus geboden, maar probeer wel te blijven ontspannen als je eenmaal op je fiets zit. Neem desnoods wat extra gas terug, als dat helpt om niet verkrampt te gaan fietsen. Een te gespannen houding komt je stuurgedrag tenslotte niet ten goede. De belangrijkste tip: knijp vooral niet te hard in je stuur en ontspan ook je schouders en armen.

Pas op voor opgevroren delen en rem met beleid

Waar sneeuw is, is helaas ook kans op gladheid. Vooral wanneer de sneeuw al wat langer ligt, en opvriest. Maar ook wanneer de sneeuw net is gevallen is, is het slim om wat behoedzamer te remmen dan je doorgaans doet. Waardoor je wiel niet blokkeert en gaat glijden.

Gebruik alleen je achterrem, en doe dat met beleid. Op tijd je vaart verminderen als er een bocht aan komt helpt ook om minder hard te hoeven remmen. 

Voorkom in ieder geval dat je je voorrem gebruikt. Een uitglijder met je voorwiel is bijna altijd funest namelijk, terwijl je een slipper met je achterwiel vaak nog kunt corrigeren.

Check je banden

Een bredere band betekent meer contact met de weg, en dus meer grip. Zeker wanneer er sneeuw ligt. Heb je de keuze, overweeg dan een bandenwissel of zelfs een fietswissel. Mocht je over een gravelbike, crosser of mountainbike beschikken, dan is dat natuurlijk je ideale vervoermiddel op dit moment.

Wat lucht uit de banden laten kan trouwens ook helpen om de grip wat te verhogen, aangezien je banden dan meer contact maken met de weg. 

Los daarvan kan het natuurlijk ook geen kwaad om nog eens goed de staat van je banden te controleren. Een lekke band komt uiteraard nooit gelegen, maar in winters weer zit je er zeker niet op te wachten.

Maak je fiets goed schoon

Heb je eenmaal de sneeuw getrotseerd, dan wacht er helaas nog wel een wat minder leuk klusje bij thuiskomst. Eentje die je liever niet uitstelt, want anders kan de pekel en sneeuw een hoop schade aanrichten. 

De beste tactiek is dus om meteen je fiets schoon te maken bij terugkomst. Dan ben je zelf nog niet afgekoeld, en het vuil is nog niet aangekoekt. 

Het mooie daarvan is dat je ook meteen weer klaar bent voor je volgende winterse rondje. Want wie weet heb je de smaak wel te pakken.

Foto: Mat Reding