6 tips voor het schoonmaken van je fietsbril

6 tips voor het schoonmaken van je fietsbril

Een fietsbril krijgt heel wat vuil en zweet te verwerken onderweg, en dus is een regelmatige schoonmaakbeurt onvermijdelijk. 

Grote kans dat het schoonmaken van je fietsbril bij jou ook een haastklusje is, dat je meestal net voordat je op de fiets springt nog even doet. Toch trek je daar beter wat meer tijd voor uit, zodat je het echt grondig kunt doen. Wel zo lekker als je een frisse start wilt maken. 

Wanneer je die bril ook schoonmaakt, er zijn sowieso een aantal dingen die je beter niet doet tijdens het schoonmaken. Tenminste, als je zuinig bent op je fietsbril, en niet zit te wachten op een hoop krassen op je lenzen.

Om te zorgen dat je favoriete sportbril als nieuw blijft zijn hier de beste schoonmaaktips.

Spoel de bril eerst af voordat je gaat poetsen

Spoel je fietsbril eerst af met lauw stromend water, zodat het vuil van de bril afspoelt.

Gebruik daarna eventueel een reinigingsspray, en poets de bril weer droog met een schoon microvezeldoekje Eventueel kun je ook het brillendoekje gebruiken dat je bij de bril hebt gekregen. 

Heb je geen reinigingsspray, dan kun je ook een drupje afwasmiddel gebruiken, maar wees er wel zeker van dat er geen citroen in zit. Het citroenzuur zal de coating van je bril namelijk aantasten. Misschien is het niet meteen zichtbaar na één keer, maar zeker op de lange termijn zul je de schadelijke effecten zien.

Vermijd heet water

Spoel je de bril af, gebruik dan geen heet water, en dompel je bril ook niet onder in een heet sopje. Door de plotselinge temperatuurschommeling kunnen er barstjes ontstaan in de coating. 

Gebruik geen vochtige papieren brillendoekjes

De vochtige papieren brillendoekjes die je vaak heel goedkoop kan aanschaffen lijken zo handig. Vooral als je op vakantie bent, of onderweg. Maar ondertussen zijn ze erg slecht voor je bril. De houtvezels die er meestal in zitten zorgen voor krassen, en ook de alchohol die er vaak in zit is slecht voor de lenzen. 

Snel weggooien dus die doekjes, als je ze nog gebruikt. Of gebruik ze om iets anders schoon te maken.

Vermijd agressieve (schoonmaak)middeltjes

Was je bril vooral niet met agressieve schoonmaakmiddelen, zoals Glassex of spiritus. De glazen van je bril zijn daar veel te gevoelig voor. Hetzelfde geldt zoals gezegd voor afwasmiddel met citroen. Laat dat maar staan voor je afwas. 

Gebruik niet je kleding of een theedoek

De meeste textielsoorten bevatten veel te harde vezels, wat haast een garantie is voor krassen. De eerste keren zal het je meevallen, maar hoe vaker je even snel een shirt of trui gebruikt om je bril te poetsen, des te eerder zullen er na verloop van tijd krasjes zichtbaar worden. 

Was het microvezeldoekje regelmatig

Zorg er altijd voor dat het microvezeldoekje (of brillendoekje) schoon is en was deze dus regelmatig. Let er daarbij op dat je geen wasverzachter gebruikt. Wasverzachter zorgt er namelijk voor dat het doekje vettig wordt.

Was niet alleen de glazen

Natuurlijk vallen die vieze glazen het meest op, maar vergeet niet om de hele bril te reinigen wanneer je bezig bent. Ook op je frame blijven zweet en vuil achter, ook al zie je dat niet altijd.

Meer schoonmaaktips nodig? Check dan ook meteen even waar je op moet letten bij het wassen van je fietskleren, en hoe je het beste je fietshelm reinigt.

Foto: Pavel Danilyuk