Zo blijft je helm fris en gaat hij langer mee

Zo blijft je helm fris en gaat hij langer mee

Na een zomerse rit weet je natuurlijk wel raad met je bezwete fietskleren. Maar wat doe je met je helm? Grote kans dat je daar niet niet zo vaak aan denkt. En toch wil je uiteraard dat hij lang mee gaat, en fris blijft. Met behulp van deze 4 tips is dat gelukkig niet zo lastig.

Was de schaal met een sopje

Na een winterse baggerrit wil je er waarschijnlijk nog wel eens aan denken om de modder van je helm te poetsen. Maar ook zomers kan dat noodzakelijk zijn na een stoffige gravelrit. Het enige wat je daar voor nodig hebt zijn een spons en een sopje. Gebruik daarbij geen agressieve schoonmaakmiddelen die je helm kunnen aantasten en vermijd ook dat je heel heet water gebruikt.

Was de bandjes regelmatig

Je kent het vast wel, de wit uitgeslagen bandjes van je helm, na een lange hete rit. Het zout van al dat zweet is achtergebleven in de stof en dat oogt bepaald niet fris. Maar ook al zie je niks, na verloop van tijd blijft er flink wat zweet achter in de bandjes van je helm. 

Ook die bandjes kun je dus het beste eens in de zoveel tijd schoonmaken, en in de zomer is dat vermoedelijk wat vaker nodig dan in de winter. Je kunt hiervoor wat milde zeep gebruiken en een borstel, waarbij het slim is om de zeep even in te laten werken in de stof. Vervolgens is het een kwestie van boenen, en de bandjes zijn (en ruiken) weer als nieuw. 

Maak de pads schoon, of vervang ze

Over geurvreters gesproken, ook de pads aan de binnenkant van je helm hebben de reputatie om vervelende geurtjes vast te houden, na verloop van tijd. Als je er niks aan doet tenminste. 

Wat je misschien nog niet weet is dat je de zachte padding er gewoon uit kunt halen. Deze zit doorgaans namelijk vast met klittenband. Heb je de pads uit je helm gehaald, dan kun je ze een handwasje geven. En wil je nog minder gedoe, dan is het ook mogelijk om ze mee te wassen in de wasmachine.

Pads van een helm

Heb je te lang gewacht en is het onbegonnen werk? Of zijn de pads gewoon versleten? Dan is het in heel veel gevallen mogelijk om nieuwe te bestellen. Dat kost je meestal maar een tientje, en het voordeel is dat je helm er weer een tijdje tegenaan kan.

Berg je helm goed op

Je helm is (meestal) een aardige investering, en dus wil je dat hij zo lang mogelijk mee gaat. Je helm op een slimme plek opbergen is dan ook erg belangrijk. Op een koele plek het liefst, en zeker niet in het zonlicht. Laat je je helm wel in de zon liggen, dan is dat niet zo best voor het schuim namelijk. Om diezelfde reden kun je een fietshelm dus ook maar beter niet op de hoedenplank van je auto leggen.

Ondanks goed schoonmaken heeft je fietshelm natuurlijk niet het eeuwige leven. Een helm gaat heel langzaam achteruit, ook al ben je er zuinig op en laat je hem niet vallen. Leveranciers spreken vaak over een levensduur van drie jaar, maar uiteraard is dat van heel veel factoren afhankelijk. Hoe vaak je hem gebruikt bijvoorbeeld.

Met bovenstaande tips zorg je in ieder geval voor een zo lang mogelijke levensduur, terwijl je helm fris en fruitig blijft ruiken. En dat laatste kunnen je vrienden natuurlijk ook waarderen…