Met deze tips val je tijdens de feestdagen niet stil

Met deze tips val je tijdens de feestdagen niet stil

De feestmaand is een gezellige tijd, maar vaak ook de drukste periode van het jaar. Zie jij het al aankomen dat je training er daardoor bij inschiet? Dan zijn hier vijf tips om dat te voorkomen.

Natuurlijk zijn de feestdagen een prima moment om het even rustiger aan te doen. Maar als je niet al te druk bent geweest, dan is de kans groot dat je liever in beweging blijft. Alleen al omdat het een fijne afwisseling is tussen de vele kerstborrels, boodschappen en familie-uitjes.

Ondanks je goede voornemens kunnen je trainingen wel wat in het gedrang raken door een gebrek aan regelmaat. Wil je dat voorkomen? Dan kun je het dit jaar ook op de volgende manieren doen.

Begin de dag goed

De ochtend is het perfecte moment om te gaan sporten, vooral tijdens de drukke feestdagen. Terwijl iedereen nog rustig wakker wordt, kun jij al een frisse neus halen en een training afwerken. 

Door meteen aan het begin van de dag te gaan, weet je ook nog eens zeker dat je fietstochtje niet in de verdrukking komt. In tegenstelling tot wanneer je je rondje later op de dag plant.

Kort je training in

Wees niet te streng voor jezelf, zeker niet in deze periode, en vergeet vooral dat alles perfect moet zijn. Heb je even wat minder tijd, dan is het ook gewoon prima (en erg fijn!) om wat korter te gaan sporten. Dat je de regelmaat erin houdt is uiteindelijk veel belangrijker dan de afstand, of de uren die je spendeert. 

Neem het zoals het komt, en bewaar die lange duurtrainingen desnoods nog even tot je weer wat meer ritme hebt gevonden.

Keep it simple

Geen zin en tijd om jezelf in drie lagen kleding te wurmen en na afloop ook nog eens een fiets te staan poetsen? Hou het dan simpel en overweeg wat je alternatieven zijn. 

Een rondje gaan hardlopen kan een hele aangename afwisseling zijn, waarvoor je relatief weinig tijd nodig hebt. Of plan een korte, intensieve training op je fietstrainer als je daar over beschikt. En zelfs een stevige wandeling is beter dan dat je helemaal niets doet.

Maak een planning

Bedenk deze periode precies wat je wilt gaan doen en noteer het op de kalender. Op die manier hoef je er niet meer over na te denken en weet iedereen in huis wat jouw planning is. Bijkomend voordeel is dat je ook zelf een stok achter de deur hebt om te gaan. Planning is nu eenmaal planning.

Maak het sociaal

De kerstperiode is een tijd van gezelligheid, dus waarom zou je dat motto niet vasthouden als je gaat fietsen? Wanneer je afspreekt om met anderen te sporten, dan is de kans sowieso veel kleiner dat het erbij inschiet.

Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon de fiets pakken als je ergens op visite gaat. Op die manier combineer je heel slim twee dingen, wat je ook nog tijd scheelt.

Gebruik je de kerstperiode liever om even bij te komen van alles, zonder je in te spannen? Ook prima natuurlijk, en heel begrijpelijk. Die rust kan je zelfs heel goed doen. 

Een tip daarbij is om wel een datum te prikken wanneer je weer begint. Voor je het weet namelijk vliegen de weken voorbij, en is het ineens heel lastig om weer in gang te schieten.

Foto: Coen van den Broek