7 tips voor als je eventjes klaar bent met de wind

7 tips voor als je eventjes klaar bent met de wind

windsok

Natuurlijk laat een wielrenner zich niet kennen als het een beetje waait. De wind hoort er nu eenmaal bij. Sterker nog: het zou maar saai zijn zonder. En toch zullen er dagen zijn dat je de wind een beetje beu bent.

Dan maar een indoor-sessie op de rollers? Best een aardig plan B, maar wat als je liever een frisse neus haalt? Ook dan zijn er gelukkig een aantal opties, waardoor je niet hoeft te ploeteren in de wind. Slim zijn is dan de oplossing.

Timing is everything (en kennis is macht)

De beste manier om de wind te vermijden? Wacht tot het stopt met waaien… Klinkt een beetje gemakkelijk misschien, maar het waait zelden dagen achtereen, 24 uur per dag. 

Heb je geen zin om te stoempen in windkracht 5 of nog erger, dan komt het aan op de juiste timing, en een handige weer-app kan je daar goed bij helpen. WindFinder is er zo eentje, die je gratis kunt gebruiken. Hij vertelt je precies hoe hard het gaat waaien en uiteraard ook waar vandaan.

Ook goed om te weten: doorgaans waait het ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat minder hard dan midden op de dag. Dat de wind vaak gaat liggen ’s nachts, heeft te maken met de temperatuur. De zon warmt namelijk lucht op, die vervolgens opstijgt, waardoor allerlei luchtstromen ontstaan. En al die lucht die zich verplaatst, dat is uiteraard wind.

Pak de trein (zodra het weer mag)

Voel je meer wat voor een steuntje in de rug, dan kun je natuurlijk ook gewoon de trein pakken. Voor een paar euro mag die met je mee, buiten spitstijden. Check van te voren wel even of de wind niet gaat draaien… Voor de rest kan het genieten beginnen, zodra je de trein uitstapt. Bijkomend voordeel: je ziet nog eens een ander deel van het land.  

Kies het bos

Dekking zoeken is ook een goede tactiek als het hard waait. In het bos ben je dan voordelig uit. Op koude dagen is daar bovendien ook nog eens warmer. Kies je voor het bos, dan is het natuurlijk fijn als je over een cyclocrosser, gravelbike of mountainbike beschikt. Maar ook op een wegfiets zul je op sommige plekken een heel eind komen. Zelfs als je liever op het asfalt blijft. 

Kies iemands wiel (zodra het weer kan)

Gedeelde smart is halve smart is niet voor niks het gezegde. Ga je samen op pad, dan heb je tenminste nog een rug om achter te schuilen. En kop over kop gaat het ook nog een stukje vlotter, dan wanneer je het gevecht met de wind alleen moet aangaan.

Go aero

Uiteraard kun je er ook gewoon het beste van maken. Het is wat het is. Harde wind betekent dat je weer volop kunt oefenen op je skills als tijdrijder. Vanzelf gaat het nog steeds niet, maar het scheelt toch een aardig stukje, met je handen in de beugels, en met je neus op het stuur.

Plan je route slim

Begin je fietstocht met wind tegen, aangezien je dan nog fris bent. Vermijd ook de plekken waar de wind vrij spel heeft en sla de lange rechte wegen zoveel mogelijk over. Kies in plaats een afwisselende route met zoveel mogelijk beschutting. Waardoor je niet een uur lang aan één stuk door de wind hoeft te beulen.

Relax…

Wat je ook nog kunt doen, is gewoon gas terug nemen. Pas je tempo aan en laat je vooral niet gek maken door dat cijfertje op je fietscomputer. Als je een berg beklimt dan zoek je toch ook gewoon een goed tempo dat je ligt? In de wind is dat ook een slimme tactiek om jezelf niet op re roken. Relax, en je komt er vanzelf…

Foto: Flickr