Waar je op moet letten als je een fietsshirt koopt

Waar je op moet letten als je een fietsshirt koopt

fietsshirt

Ben je van plan om een fietsshirt kopen, en twijfel je nog over het model of de pasvorm? Dan lees je in dit artikel precies waar je op moet letten.

Dat het ene fietsshirt het andere niet is, heb je misschien al eens gemerkt. Dit ‘simpele’ kledingstuk is er dan ook in heel wat soorten en maten. 

Mooi dat je zoveel keuze hebt natuurlijk. Maar dat maakt de aankoop niet per se gemakkelijker. Twijfel jij nog wat voor jou het perfecte fietsshirt is? Dan lees je hier precies waar je op moet letten.

Hoe strak moet een fietsshirt zitten?

Wanneer je op een racefiets zit, dan wil je uiteraard geen wapperende kledingstukken. Die maken je alleen maar onnodig traag immers, en het zit vaak ook nog minder comfortabel.

Koop je een wielershirt, dan wil je dus ook dat-ie een beetje strak zit, of zelfs naadloos aansluit op je lichaam.

Hoe strak is het beste? Daar is uiteraard gaan regel voor en dat hangt vooral af van je eigen voorkeur. De kunst is om het juiste model te kopen, dat het beste bij je past. 

Ben je erg competitief en hou je van snelheid? Dan heb je waarschijnlijk de voorkeur voor een shirt met een echte race-fit. Past een casual stijl meer bij je? Dan zul je sneller neigen naar een iets ruimer zittend shirt. Eentje die wel goed aansluit, maar met een meer relaxte pasvorm.

De belangrijkste tip is dus om niet alleen op de juiste maat te letten, maar ook op de pasvorm en de functie van een fietsshirt. 

Welk model je ook kiest, zorg er in alle gevallen voor dat een fietsshirt comfortabel zit. Trekt hij aan alle kanten? Dan heb je overduidelijk een te kleine maat gekozen.

Het andere uiterste wil je natuurlijk ook niet: een fietsshirt dat zo ruim zit dat al je spullen in je achterzakken heen en weer schudden.

Hoe lang moet een fietsshirt zijn? 

Een van de grootste valkuilen is het om een fietsshirt te beoordelen als een gewoon kledingstuk. Waardoor je hem al snel veel te groot koopt. 

Wil je dat voorkomen, pas een fietsshirt dan samen met een fietsbroek. Boven een gewone broek lijkt een fietsshirt al snel heel kort namelijk. Een vertekend beeld natuurlijk, want straks draag je er een fietsbroek (met bretels) onder.

Ook belangrijk om te weten: de voorkant van een fietsshirt is meestal korter, omdat je voorover zit op een fiets. En om diezelfde reden is de achterkant vaak wat langer.

Twijfel je nog of een fietsshirt lang genoeg is? Dan helpt het om op je fiets te gaan zitten in een racehouding. Zit het nog steeds comfortabel en sluit alles aan? Dan heb je waarschijnlijk de juiste maat te pakken.

Bedenk jezelf ook dat je nooit met een blote rug zult rijden, zolang je een fietsbroek draagt met bretels. Ga dus altijd voor de beste pasvorm en maak je niet druk als een wielershirt niet iets korter uitvalt dan je had gedacht.

De meeste wielershirts hebben ook nog eens grippers aan de onderzijde, zodat een shirt niet omhoog kruipt. 

fietsshirt

Welke verschillen zijn er qua model?

De meeste wielershirts lijken in grote lijnen erg op elkaar. Toch zitten er vaak grote verschillen in de details, los van de pasvorm.

Dan gaat het bijvoorbeeld over het wel of niet aanwezig zijn van een volledige rits aan de voorzijde, de mouwlengte en de zakjes achterop. 

Een aero-shirt zoals de profs die dragen heeft meestal wat langere mouwen, die naadloos aansluiten op je armen. Ook is de kraag van die shirts vaak minimaal, of is er zelfs sprake van een wat wijdere hals zonder kraag.

Vrijwel altijd heeft een wielershirt drie vakjes achterop. Soms heeft een van die vakjes een rits. Hoe diep die zakken zijn, verschilt nog al eens per merk.

Een rits in een wielershirt is natuurlijk erg praktisch. Niet alleen als je snel je shirt wilt uittrekken, maar ook voor extra ventilatie onderweg. Vind je het gevoel van een rits desondanks vervelend? Dan zijn er uiteraard ook shirts met alleen een rits bovenaan. 

Wat zijn andere belangrijke details?

Let bij de aanschaf van een fietsshirt niet alleen op het ademend vermogen, maar ook altijd op de ideale draagtemperatuur. Zo heb je typische zomershirts, en shirts van wat dikkere stof, die je ook in het voor- en najaar nog prima kunt dragen.  

Naast het ademend vermogen en hoe warm een fietsshirt is, zijn er uiteraard nog meer details om in de gaten te houden. In hoeverre een shirt beschermt tegen uv-stralen van de zon bijvoorbeeld, of een shirt reflecterende delen heeft, maar ook hoelang je garantie hebt op een shirt.

Wat kost een goed fietsshirt?

Uiteraard is een duur fietsshirt niet altijd beter dan een goedkoper shirt. Maar in algemene zin kun je wel zeggen dat de kwaliteit van een heel goedkoop shirt vaak wat minder is. Wat is dan de juiste prijs en kwaliteit? Dat hangt vooral af van hoe veeleisend je bent natuurlijk en hoe vaak je fietst. 

Fiets je twee keer per maand een kort rondje, dan zal een simpel fietsshirt prima volstaan. En ben je veel fanatieker, dan zul je al snel veel meer eisen van een fietsshirt. 

Een belangrijke tip: lees niet alleen de mooie productomschrijvingen van een wielershirt, maar check vooral ook de reviews van andere gebruikers. Die geven je vaak een goed beeld van wat je kunt verwachten. 

Foto’s: Unsplash