Zo hoef jij je minder in te houden als sterkere fietser

Zo hoef jij je minder in te houden als sterkere fietser

Ben jij vaak behoorlijk wat sterker als je samen met anderen gaat fietsen? Op deze manieren geniet je toch van je fietstocht en keer je toch met een voldaan gevoel terug.

Misschien vind je het niet erg om het af en toe wat rustiger aan te doen, wanneer je met langzamere fietsers fietst. Maar je kunt dat verschil ook een flink stuk opheffen. Dat maakt de kans ook wat kleiner dat je te hard gaat, waarbij andere fietsers zich in het rood rijden.

Rij vaker op kop

Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal, zorg dat jij de meeste kopbeurten doet. En rij desnoods de gehele rit op kop, als iedereen dat prima vindt. De hoeveelheid energie die je daardoor extra verbruikt, is namelijk enorm. Dat is wetenschappelijk bewezen, en dat voel je ontzettend goed. Vooral wanneer je flink wat wind tegen hebt.

Rij een constant tempo

Een constant tempo is voor iedereen gemakkelijker vol te houden. Trek dus niet te hard op na een bocht, en matig je snelheid wanneer de weg omhoog loopt. Op die manier is de kans veel kleiner dat je medefietsers zich in het rood rijden, en flink wat gas terug moeten nemen.

Fiets zelf op bredere banden

Meer kopwerk doen is één manier om zelf meer energie te verbruiken. Maar er zijn meer manieren. Zo kun je zelf ook op bredere banden gaan fietsen. Wat uiteraard zorgt voor meer rolweerstand. Als je wel eens met een mountainbike op de weg rijdt, dan weet je hoeveel verschil dit maakt.

Maak jezelf wat minder aero

Nog een trucje tenslotte om het verschil wat op te heffen, is jezelf wat minder aero maken. Vergeet dus even wat je geleerd hebt, en ga wat rechter zitten. Met je handen op het stuur. Op die manier vang je zelf veel meer wind, maar je blokt ook veel meer wind voor de persoon die in jouw slipstream rijdt. Het voordeel is dus tweeledig.

Foto: Unsplash