Is een sportmedisch onderzoek ook iets voor jou?

Is een sportmedisch onderzoek ook iets voor jou?

Heb jij er wel eens aan gedacht om een sportmedisch onderzoek te laten doen? Dan is dat niet zo’n gekke gedachte. Heel wat sporters doen jaarlijks zo’n check-up, om te weten waar ze staan. En daarvoor hoef je zeker geen topsporter te zijn, of klachten te hebben.

Het zou goed kunnen trouwens dat de term sportmedisch onderzoek je nog wat vaag in de oren klinkt. Die naam bestaat namelijk nog niet zo heel lang. Een sportmedisch onderzoek is de opvolger van wat we vroeger een sportkeuring noemden.

Voor wie? 

Wellicht denk je bij het horen van de term meteen aan een medische test die topsporters ondergaan, aan het begin van een nieuw seizoen. Maar dit sportmedisch onderzoek is eigenlijk voor iedere sporter bedoeld. Dus ook voor jou, als je regelmatig sport.

Waarom zou je zo’n onderzoek doen dan? Misschien wel omdat je grote sportieve ambities hebt voor het komende jaar, waarbij je graag wilt weten of je daar fysiek toe in staat bent. 

Maar het zou ook kunnen zijn dat je regelmatig bepaalde klachten ondervindt tijdens het sporten. Denk aan hartkloppingen bijvoorbeeld, of duizeligheid. En dan wil je graag uitzoeken natuurlijk wat er aan de hand is.

Een sportmedisch onderzoek is sowieso aan te raden als je een erfelijke aandoening hebt, of als hart- en vaatziekten voorkomen in je familie. Dan weet je namelijk zeker of je geen onnodige risico’s neemt als je intensief gaat sporten.

Zelfs als je geen specifieke reden hebt, dan kan het heel erg nuttig zijn om zo’n sportmedisch onderzoek te laten doen. Je krijgt namelijk heel veel inzicht in hoe je er voorstaat en waar op dit moment je grenzen liggen.

Veel wielrenners doen zo’n keuring, en een groot deel daarvan is 40 jaar of ouder. Maar ook op jongere leeftijd heb je uiteraard heel veel aan zo’n onderzoek. Iedereen van 18 jaar of ouder kan zich er voor aanmelden.

Heel veel sporters herhalen zo’n check-up eens per jaar. Wat heel logisch is, want net als bij de APK van je auto kun je zomaar iets nieuws ontdekken.  

Hier bestaat zo’n onderzoek uit

Lijkt een sportmedisch onderzoek je nuttig? Dan kun je kiezen uit een basisonderzoek of een uitgebreid onderzoek.

Ga je voor de uitgebreide versie, dan krijg je een behoorlijk uitvoerig medisch onderzoek. Die bestaat ten eerste uit een vooronderzoek, middels een vragenlijst. Vervolgens krijg je een algemeen lichamelijk onderzoek en een inspanningstest, waarbij er ook een hartfilmpje wordt gemaakt. Een ogen- en longfunctietest behoren doorgaans ook nog tot het onderzoek, net als het meten van je cholesterol, en je bloedwaarden.

Tot slot is er het nagesprek, waarbij je uiteraard de uitslag krijgt. Op basis van de meetresultaten kan een arts je bovendien een aantal voedings- en trainingsadviezen geven.

Maximale inspanningstest

Als fanatieke sporter ben je waarschijnlijk extra nieuwsgierig naar zo’n maximale inspanningstest. Zo’n test leert je veel over hoe getraind je bent, en hoeveel aanleg je hebt voor duursport. Ook kom je met zo’n test je omslagpunt te weten, oftewel je verzuringsdrempel. En die is weer erg handig om je trainingszones te bepalen.

Kies je voor een basisonderzoek, dan krijg je een vraaggesprek, een lichamelijk onderzoek en een nagesprek. Eventueel in combinatie met een longfunctietest, en het maken van een hartfilmpje. In dat laatste geval spreek men vaak over een basisplus sportmedisch onderzoek.

Wat kost dat?

Heb je een aanvullende verzekering? Dan hoeft een sportmedisch onderzoek je niet veel te kosten. Handig om dat uit te zoeken natuurlijk, voordat je een afspraak maakt. Krijg je geen vergoeding, dan moet je voor een uitgebreid onderzoek rekenen op zo’n 300 euro. 

Bij een basisonderzoek of een basisplus onderzoek moet je rekenen op zo’n 125 tot 165 euro.

Waar je terecht kunt

In Nederland zijn er een flink aantal sportmedische centra waar je een afspraak kunt maken voor zo’n onderzoek. Daarnaast kun je ook vaak terecht op de sportgeneeskundige afdeling van een ziekenhuis.

Een sportmedisch onderzoek is in veel gevallen dus een aanrader. Alleen al omdat het je zekerheid geeft over wat je aankan en omdat je er risico’s mee kunt uitsluiten. Maar ook kan het je helpen om een effectief trainingsschema op te stellen. En als jij een fanatieke wielrenner bent, dan is dat minstens zo interessant.

Op sportzorg.nl lees je meer over de verschillende onderzoeken, en zie je ook waar je bij jou in de buurt terecht kunt voor een onderzoek.

Bronnen: Sportzorg.nl, Thuisarts.nl – Foto: Pexels