Wie een knappe racefiets kocht, moest altijd al behoorlijk wat geld meebrengen. Maar waardoor stegen die prijzen ook nog eens flink de afgelopen jaren?
Of je nou op zoek bent naar je allereerste racefiets of rondkijkt voor een upgrade, het zal je zijn opgevallen dat de prijzen van racefietsen niet meevallen. Nou is het leven in zijn geheel een aardig stukje duurder geworden natuurlijk. Dus echt verbazen zal het je wellicht niet. Maar wat heeft er specifiek voor gezorgd dat racefietsen meer dan ooit een aanslag zijn op je bankrekening?
Zoals zo vaak met dit soort dingen is er niet een enkele reden aan te wijzen, maar is het complexer. Hier zijn de meest voor de hand liggende oorzaken voor die prijsstijging.
Nieuwe technieken
Ten eerste zal het je waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat racefietsen een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt. Veel racefietsen zijn tegenwoordig lichter, meer aero en stijver dan ooit en voorzien van nieuwe technieken en een nog fraaiere afwerking. Voorbeelden daarvan zijn een electronisch schakelsysteem, schijfremmen, een vermogensmeter en kabels die door het frame lopen. Op veel fietsen (in het hogere segment) is het tegenwoordig de standaard.
Je krijgt hierdoor een veel betere racefiets dan zo’n tien jaar geleden bijvoorbeeld. En dat is helaas ook merkbaar aan de prijs.
Grondstoffen, transportkosten en lonen
Nieuwe technieken spelen dus een grote rol, maar daar houdt het zeker niet op. De prijzen van grondstoffen zijn ook enorm gestegen sinds de coronacrisis. Sinds die tijd zijn voorraden vaker beperkt en dat doet uiteraard veel met de prijs.
COVID-19 is trouwens niet de enige oorzaak daarvoor. Handelsconflicten en oorlogen hebben ook hun effect op de voorraden.
Na de coronacrisis maakte de economie weer een opleving, waardoor de vraag naar grondstoffen en producten toenam. En dat had weer tot gevolg dat transportkosten stegen. Mede door een tekort aan containers.
De loonkosten stegen tenslotte ook nog wereldwijd, ter compensatie voor de langdurige inflatie. En uiteraard heeft ook dat zijn effect op de prijs van een racefiets.
Tips als je een racefiets koopt
Gezien de huidige economie valt niet te verwachten dat racefietsen snel goedkoper gaan worden. Maar winkel je met een beperkt budget, dan heb je wel degelijk opties.
Zo hebben aardig wat fietsmerken nog steeds een behoorlijk betaalbaar instapmodel. Technisch zijn deze wat minder geavanceerd dan de topmodellen, maar zo’n fiets zal je waarschijnlijk prima bevallen als je net begint of wat minder veeleisend bent.
Fietsmerken met scherpere prijzen zijn er daarnaast natuurlijk ook. Zo kost een fiets van Decathlon heel wat minder dan bijvoorbeeld een Pinarello of een Cervélo. En zoals je onder meer in dit artikel kon lezen, krijgen die fietsen van Decathlon goede reviews.
Verder hebben sommige fietsmerken en winkels ook een outlet waar men afgeprijsde fietsen aanbiedt. Het gaat hierbij vaak om modellen van een jaar ouder.
Daarnaast kun je ook nog voor een tweedehands racefiets gaan natuurlijk. Die vind je op online marktplaatsen en in gespecialiseerde winkels, en soms gaat het om gereviseerde modellen. Fietsen die zijn opgeknapt, soms inclusief garantie. Daarnaast bieden ook sportploegen aan het einde van het seizoen soms vrij nieuwe racefietsen aan tegen een interessante prijs.
Heb jij geen idee wat je uit moet geven aan een nieuwe racefiets? In dit artikel lees je precies wat je krijgt voor je geld.
Foto’s: Unsplash