Decathlon verbaast de profs met hun beste fiets ooit

Decathlon verbaast de profs met hun beste fiets ooit

Van Rysel RCR Pro

Decathlon presenteerde deze zomer de Van Rysel RCR, de meest geavanceerde fiets die het Franse merk ooit op de markt bracht. Inmiddels is ook bekend dat de fiets volgend jaar zijn debuut maakt in de WorldTour. En de eerste reacties van de profs van Decathlon AG2R zijn opvallend positief. 

Citroën neemt afscheid dit jaar als sponsor van AG2R, en geeft het stokje over aan Decathlon. Dat gerucht ging al veel langer, maar nu is het officieel. Vorige week namelijk presenteerde de ploeg zijn nieuwe naam, fiets en outfit. 

Decathlon heeft dus grote plannen, en het veroveren van de fietsenmarkt hoort daar ook bij. Om dat te bewerkstelligen ontwikkelden de Fransen een nieuwe high end fiets, de Van Rysel RCR. Drie jaar deed men over die fiets, en de komende jaren zal Decathlon AG2R met dit model gaan racen. 

Ruimtevaarttechnologie

De RCR is een allround racefiets die zich blijkbaar kan meten op ieder terrein. De fiets is zowel licht als aerodynamisch, en om dat laatste voor elkaar te krijgen maakte men veelvuldig gebruikt van de windtunnel.

Voor de nodige expertise op dat vlak werkte Decathlon samen met ONERA, het Franse onderzoekscentrum voor de ruimtevaart. Grappig detail: Decathlon en ONERA zitten bij elkaar om de hoek, waardoor ze wandelend bij elkaar op bezoek konden.

Lichtgewicht

Goedkoop is de nieuwe Van Rysel RCR niet. Maar het is en blijft een fiets van Decathlon, en dus is de fiets wel een stuk scherper geprijsd dan veel andere high end fietsen. De fiets is verkrijgbaar in twee versies. De gewone RCR en de RCR Pro. Die laatste is nóg wat lichter, onder meer door een ander type carbon.

Slechts 6,9 kilo weegt de RCR waarop de profs straks hun wedstrijden afwerken. En het frame zelf weegt slechts zo’n 790 gram. 

De duurste versie is voorzien van Sram Red AXS met een Quarq powermeter en Zipp 454 SW-wielen. Het aerostuur en de stuurpen zijn van Deda, en het zadel is van Fizik. De prijs van deze fiets: 8.499 euro.

De specificaties zijn dus dik in orde, maar qua looks zit het ook wel goed. Vooral als je van eenvoud houdt. De Van Rysel RCR is een fiets met strakke lijnen, en zonder onnodige franje. 

Positieve reacties

Voor de renners van AG2R was de fietswissel van BMC naar Decathlon natuurlijk een spannende overstap. Maar de eerste reacties zijn opvallend positief. De tests die sommige renners al deden waren naar eigen zeggen zeer verrassend, in positieve zin. Oliver Naesen noemde het schijnbaar zelfs de beste fiets waar hij ooit mee heeft gereden.

Ook in ons eigen land zijn de eerste ervaringen erg positief. Oud-prof Leon van Bon mocht de fiets testen namens het tijdschrift Fiets. Hij was onder de indruk en noemde de Van Rysel RCR een aanrader. ‘De looks, de afmontage en de rijervaring waren allemaal super.’

Ondanks al die positieve berichten blijft het de vraag natuurlijk hoe de wielerliefhebber denkt over zo’n dure fiets van Decathlon. De prijs-kwaliteit lijkt onverslaanbaar, maar de beleving bij het kopen van zo’n fiets is toch heel anders wanneer je deze zelf ophaalt in een groot warenhuis. 

Beperkt leverbaar

Over de eerste verkoopcijfers is niks bekend, maar wat wel opvalt is dat de Van Rysel RCR slechts mondjesmaat leverbaar is. En vaak maar in enkele maten. Dat doet vermoeden dat er al veel interesse is, maar andere redenen vallen natuurlijk niet uit te sluiten.

De Van Rysel RCR is er zoals gezegd in verschillende uitvoeringen. Voor de goedkoopste versie betaal je op dit moment 4.229,99 euro, en 3.819,99 euro voor een damesmodel. 

Meer informatie vind je uiteraard op de website van Decathlon.

Foto’s: Decathlon. Bronnen: Decathlon, Fiets, WielerFlits.

Dit artikel bevat een affiliate-link. Koop je iets via deze link dan betaal je niks extra, maar je steunt In de Kopgroep er wel mee.