Dit is waarom je banden soms aan de weg plakken

Dit is waarom je banden soms aan de weg plakken

Maken je banden tijdens het fietsen ineens een vreemd geluid, alsof je vastplakt aan de weg? Dan heb je vermoedelijk te maken met een typisch zomerverschijnsel, dat zich vooral vaak voordoet als het langere tijd mooi weer is.

Je bent net lekker een eind op weg op een mooie zomerse dag, als je banden ineens zwaar beginnen te ruizen. Iets plakt er tegen je banden, maar wat is het? Smeltend asfalt? Dat zou het kunnen zijn natuurlijk, op extreem hete dagen. Maar in de meeste gevallen heb je te maken met een ander fenomeen, waarbij het probleem begint in de bomen boven je hoofd.

Grote kans namelijk dat de veroorzakers van dit geplak bladluizen zijn. Die doen zich tegoed aan de bladeren, en scheiden daarbij een afvalstof af die we honingdauw noemen. Die honingdauw komt vervolgens terecht op de weg, en vaak ook op geparkeerde auto’s. Een vervelend goedje, dat zich het best laat omschrijven als een nectar-achtige vloeistof. 

Heb jij een parkeerplaats onder die bomen, dan kun je zo’n beetje iedere dag je auto gaan wassen. Gelukkig heb je er als fietser minder last van, behalve dan dat het tijdelijk een vervelend geluid maakt. Maar dat is meestal maar van korte duur. Zodra je onder de bomen vandaan bent, dan zal het geplak snel afnemen. 

Typisch zomerverschijnsel

Je zult het waarschijnlijk nog vaak gaan horen, want het is een typisch verschijnsel dat bij de zomer hoort. En het gebeurt eigenlijk altijd op mooie zomerdagen, wanneer het lang droog is. De reden daarvoor is dat de populatie bladluizen dan snel toeneemt, terwijl er geen regen is die de honingdauw kan wegspoelen.

Hoe groter de bomen, des te meer plakzooi ligt er uiteraard op de weg. Echt vastplakken doe je natuurlijk niet, maar het kan zijn dat er wat steentjes en ander vuil tijdelijk aan je banden blijven plakken. Gelukkig is het altijd maar van korte duur. Zodra het weer eens regent, dan spoelt de honingdauw vrij eenvoudig van de weg af.  

Vogelhuisjes

De kans bestaat trouwens dat je tegenwoordig wat minder vaak aan de weg plakt dan vroeger. Met dank aan de vele vogelhuisjes die we sinds kort massaal aan de bomen hebben hangen. Die hangen daar natuurlijk om de eikenprocessierups te bestrijden, maar jonge mussen en mezen zijn juist gek op bladluizen. Voor hen een traktatie, voor jou minder plakken op de weg. Een win-winsituatie dus.

Foto: Unsplash