Zo maak je veilig een noodstop met je fiets

Zo maak je veilig een noodstop met je fiets

Veilig een noodstop kunnen maken met je racefiets is een belangrijke vaardigheid. Je weet immers nooit wat je onderweg tegenkomt.

Een hond die plotseling oversteekt, een weggebruiker die jou niet ziet, of een wielrenner voor je, die plotseling valt. Het zijn maar enkele voorbeelden waarbij een noodstop noodzakelijk kan zijn.

Vrijwel automatisch zul je in die gevallen hard in je remmen knijpen. Een logische reactie, maar het is wel belangrijk dat je dan een goede techniek hanteert.  

Rem je te hard en ongecontroleerd, dan kunnen er vervelende dingen gebeuren. Zo kunnen je remmen blokkeren en je wielen gaan slippen. En in het meest extreme geval lanceer je jezelf of maak je een lelijke schuiver.

Een noodstop maak je door beide remmen te gebruiken, maar onthou daarbij dat je voorrem je krachtigste rem is. Rem je daar te hard mee, dan bestaat de kans dat je met je fiets over de kop slaat.

Dat wil je voorkomen natuurlijk, en daarom is de volgende techniek erg belangrijk. 

Zo maak je veilig een noodstop

Maak jezelf klein en plaats je handen onderin de beugels. (Indien je daar nog tijd voor hebt.) Op die manier heb je meer remkracht én meer controle. 

Schuif je lichaam zoveel mogelijk naar achteren. Hiermee verdeel je de remkracht beter over beide wielen. Je verkleint zo ook de kans dat je voorwiel blokkeert.

Rem krachtig maar gecontroleerd met beide remmen. Probeer daarbij je schouders te ontspannen.

Ga je dit oefenen, kies dan een plek waar je het overige verkeer niet hindert. Een lege parkeerplaats bijvoorbeeld, of een rustige weg.

Naast het gebruik van de juiste techniek is het uiteraard ook van belang dat je fiets in een goede staat verkeert. Alleen dan weet je zeker dat je een snelle, veilige stop kunt maken. Controleer je fiets dus regelmatig en pleeg onderhoud wanneer dat nodig is.

Foto: Brian de Groodt (Unsplash)