Nine Mountains: een extreme tocht dwars door Europa

Nine Mountains: een extreme tocht dwars door Europa

In Nine Mountains zoeken twee vrienden hun fysieke en mentale grens op tijdens een fietstocht die nooit eerder is gereden. Van Oostenrijk naar Spanje, via de negen meest beruchte bergen van Europa. Het is een avontuur vol tegenstellingen, en het levert prachtige beelden op. 

De missie is van te voren helder. Leo Russell en George Stagg willen binnen twintig dagen ruim drieduizend kilometer afleggen, over negen legendarische cols. Van de Grossglockner – de hoogste berg van Oostenrijk – naar Pico del Veleta, de op drie na hoogste berg van Spanje. Een tocht met vijftigduizend hoogtemeters. Oftewel vijf en een half keer de hoogte van Mount Everest.

Goede doel

Dat alles doen ze om aandacht te vragen voor mentale gezondheid, en om geld op te halen voor de James’ Place Charity. Een centrum dat mannen begeleidt die zich in een suïcidale crisis bevinden. Dat daar aandacht voor nodig is, bijkt alleen al uit de cijfers. Voor mannen onder de vijftig is zelfmoord namelijk doodsoorzaak nummer een in Groot Brittannië. 

Leo en George hebben zich goed voorbereid op hun ultieme tocht. Desondanks realiseren de mannen zich al tijdens de eerste beklimming dat de uitdaging flink wat groter is dan verwacht.

Het weer gooit flink wat roet in het eten, met ijs op de weg en gesloten bergpassen. Bovendien krijgen beide fietsers te dealen met ijskoude regen en wind en temperaturen boven de veertig graden. Situaties waarbij de taaiheid van beiden flink op de proef wordt gesteld. 

Op de limiet

Niet alleen het weer zit tegen. Ook de vermoeidheid slaat keihard toe, met blessures die de tocht verder vertragen. Met als gevolg dat de mannen nog langere afstanden overbruggen om kilometers te compenseren. Desastreus, want juist dat brengt ze nog meer op hun fysieke en mentale grens.

Maar Russell en Stagg denken niet aan opgeven, ook al roept een denkbeeldig duiveltje op hun schouders regelmatig ’stop er toch mee’. Wel zet het de mannen aan het denken. Want hoe wijs is het eigenlijk om iedere dag je limiet op te zoeken en de pijn te negeren zoals zij dat doen?

Prachtige beelden

Gelukkig laat Nine Mountains vooral ook zien waar je mentaal toe in staat bent als je eenmaal een doel hebt gesteld. En de film van Laurence Hills levert fantastische beelden op van spookachtige bergtoppen, prachtige binnenlanden en epische beklimmingen.

De film kun je hierboven in zijn geheel bekijken. Voor een donatie aan de James’ Place Charity volg je dit linkje.

Foto bij intro: Wikipedia