Zo kunnen social media je fietsplezier verpesten

Zo kunnen social media je fietsplezier verpesten

Instagram, TikTok, Strava, YouTube… Ze kunnen je enorm inspireren als fietser. Maar social media kunnen je plezier op de fiets ook verpesten, vooral als je er gevoelig voor bent.

Dit zijn een aantal negatieve effecten van social media, waar je als fietser (en in het algemeen) voor moet oppassen.

Altijd het gevoel hebben dat je meer moet doen

Wanneer je anderen op social media zo vaak ziet sporten, dan kun je zelf ook het gevoel krijgen dat je telkens meer moet doen. En omdat je zo aan het vergelijken bent, is het eigenlijk nooit genoeg. Wat uiteraard een ontevreden gevoel geeft, of zelfs leidt tot frustraties.

Dit kan helpen:

Probeer meer op jezelf te focussen. Bepaal je eigen doelen en bedenk van te voren hoevaak je gaat trainen. Hou jezelf daaraan, en stel het plezier altijd voorop.

Je tijd verdoen, waardoor je plannen in de soep lopen

Volgens een onderzoek gebruikten we het afgelopen jaar gemiddeld 107 minuten per dag social media. Bijna twee uur per dag dus! Het vervelende daaraan is ook nog eens dat het je dag soms hinderlijk onderbreekt.

Iedere keer dat je je social media checkt, ben je namelijk niet bezig met wat je eigenlijk wilde doen. 

In extreme gevallen kan het daardoor zelfs voorkomen dat je niet meer toekomt aan je rondje fietsen. Omdat het inmiddels alweer te laat is.

Dit kan helpen:

Leg je telefoon verder weg – uit het zicht – als je merkt dat je hem telkens uit verveling pakt. En zet ook de notificaties van je social media uit. Social media is verslavend, maar je zult het minder gebruiken als je er niet steeds aan herinnerd wordt. 

Jouw ervaring vergelijken met wat je ziet op social media

Slechts zelden hoor je op social media over die lekke band, die baaldag, dat iemand drie keer de weg kwijt raakte, of bij het stoplicht onderuit ging. 

Logisch, want we delen het liefst alle leuke ervaringen. Maar dat kan er wel voor zorgen dat we een vertekend beeld krijgen. Alsof iedereen een perfect leventje leidt, behalve jijzelf.  

Dit kan helpen:

Onthou dat je op social media doorgaans naar een serie hoogtepunten kijkt van iemand, en niet naar een afspiegeling van iemands leven. Ieder mens – hoe succesvol ook – heeft namelijk zijn frustraties, angsten, faalmomenten en onzekerheden. Die proberen we alleen vaak te verbergen voor anderen.

Alleen maar bezig zijn met foto’s en filmpjes

Natuurlijk is er niks mis met het delen van wat je meemaakt. Maar in extreme gevallen kun je zo opgaan in het maken van foto’s en video’s, dat je niet meer écht aan het genieten bent van het moment. Of je goede beelden hebt gemaakt voor social media, bepaalt dan of het een goede rit was.

Dit kan helpen:

Maak een foto of video als je wat moois ziet, maar ga niet met de intentie fietsen dat het iets moet opleveren. Probeer daarnaast vooral te genieten van het moment. Ook als je even geen ‘Instagram-waardige beelden’ ziet dus. 

Meer tips

Wil je het liefst minder tijd besteden aan social media? Dan kunnen deze tips je wellicht ook nog helpen:

  • Wees selectiever in wie en wat je volgt. Volg alleen de kanalen en personen die je een goed gevoel geven en die jou inspireren.
  • Haal apps die je gebruikt ter vermaak van je telefoon als je rigoureuzer te werk wilt gaan. 
  • Leg ’s avonds op tijd je telefoon weg en kijk er niet meer op, zodat je beter slaapt.
  • Begin de dag zonder telefoon. Hiermee voorkom je ook dat je gedachten onmiddellijk bepaald worden door wat je ziet en leest.

Foto’s: Unsplash