Deze ontbijtproducten kun je beter wat vaker laten staan

Deze ontbijtproducten kun je beter wat vaker laten staan

cornflakes

Een goed ontbijt is een goed begin van je dag, en als fanatieke wielrenner let je daar natuurlijk extra op. Maar wat laat je beter staan, en wat zijn goede vervangers voor je eerste maaltijd van de dag?

Wat je smaak ook is, je hebt ’s ochtends heel wat opties om je eerste trek te stillen. Maar ook al barst het van de ontbijtproducten, niet ieder ontbijtje is even gezond. Van sommige weet je dat uiteraard al lang, maar er zijn ook producten die minder gezond zijn dan ze zich voordoen. 

Hieronder lees je wat je wat je beter (wat vaker) laat staan staan, als je graag aan je gezondheid werkt.

Cruesli en cornflakes

Het aanbod aan ontbijtgranen in de supermarkt is zoals je weet enorm. Keuze te over dus, maar helaas zijn ze niet allemaal even gezond. 

Cruesli en cornflakes bevatten bijvoorbeeld veel suiker, en dat kun je eigenlijk al vermoeden door de ‘crunchy bite’. Beter laat je die dus staan, of eet je ze alleen zo af en toe.

De meeste soorten muesli zijn daarentegen heel wat gezonder. Ook havermout en havervlokken zijn een absolute aanrader in deze categorie, als je echt voor gezond gaat. Ze geven je veel energie, en houdt er lang een vol gevoel van over, maar er zit nauwelijks suiker in.

Ontbijtkoek

Is er iets Hollandser dan ontbijtkoek op de ontbijttafel? Je zou daardoor haast nog gaan denken dat deze stevige koek wel gezond moet zijn. Helaas is dat toch echt een fabeltje. Ontbijtkoek bevat namelijk heel wat suikers. Niet zo gek dus dat het koek heet. Als je de dag gezond wilt beginnen, dan kun je beter een extra volkoren boterham eten.

Ben je gek op ontbijtkoek, dan hoef je die natuurlijk niet meteen te verbannen uit je leven. Zeker niet als je ook nog veel sport. Tijdens je training doet-ie het prima bijvoorbeeld, als je snel wat energie wilt aanvullen. Op die momenten kun je de suikers goed gebruiken.

Voorverpakte broodjes

Ze lijken zo ontzettend handig als je ’s ochtends weinig tijd of puf hebt om een ontbijtje te maken. Maar belegde broodjes uit het koelvak hebben vooral ook een groot nadeel: ze zijn niet zo gezond. Zelfs al komen de ingrediënten gezond op je over. Vaak bevatten de broodjes meer suiker of vetten, en maar weinig vezels en complexe koolhydraten.

Daar komt nog eens bij dat verse broodjes veel lekkerder zijn. Een goed argument dus om wat eerder op te staan en je eigen broodje(s) te maken.

Drinkontbijt

Ook een drinkontbijt valt in de categorie ‘snel ontbijt’. En als je afgaat op de verpakking en de reclames, dan zou je haast nog denken dat je heel goed bezig bent ook, wanneer je hier voor kiest.

Helaas is ook een drinkontbijt alles behalve het ideale ontbijt als het op je gezondheid aankomt. Ondanks de vitamines die er vaak inzitten, of het feit dat er misschien maar weinig vet in zit. Het grote nadeel is dat een drinkontbijt weinig vezels bevat, waardoor je snel weer trek zult krijgen. Terwijl er vaak aardig wat suiker in zit.

Daar komt nog eens bij dat een drinkontbijt vaak heel slecht je trek stilt. Grote kans dus dat je halverwege de ochtend verlangt naar nog een tweede ontbijtje. 

Witbrood

Een open deur wellicht: maar witbrood kun je beter wat vaker laten staan, wanneer je gezonder probeert te leven. Dat geldt dus ook voor krentenbollen helaas, en heel veel luxe, witte broodjes zoals kaiserbroodjes en witte pistolets.

Let trouwens niet alleen op de kleur wanneer je brood koopt. Donker brood is niet per definitie gezonder namelijk. Het beste kun je naar de samenstelling kijken. Hoe meer vezels, des te beter. En wil je het simpel houden: kies dan altijd voor volkorenbrood, of roggebrood.

Croissants

croissants

Nog eentje die je al zag aankomen waarschijnlijk. Want of je ze nu zelf afbakt, of gebakken in de winkel koopt: croissants zijn niet je beste keuze voor een voedzaam ontbijt. Verre van zelfs. Ze smaken erg lekker, maar bevatten ook veel vet, en maar weinig vezels. Grote kans dus ook dat je sneller weer honger krijgt na het eten van een paar croissantjes.

Voorgoed afscheid nemen dan maar, van al deze ontbijtjes? Dat is ook wat overdreven natuurlijk. Uiteraard is het prima om af en toe eens te kiezen voor een wat minder gezond ontbijt. Je moet tenslotte ook van het leven genieten. 

Door af en toe gewoon te eten waar je écht zin in hebt hou je bovendien gemakkelijker een gezond eetpatroon vol en voelt het niet als een harnas. Balans is in dit geval het allerbelangrijkste.

Gelukkig zijn heel veel gezonde alternatieven ook nog eens superlekker. De hoogste tijd dus om je ontbijt een upgrade te geven! 

Foto’s: Unsplash