3 denkwijzen waardoor je nog meer geniet op de fiets

3 denkwijzen waardoor je nog meer geniet op de fiets

Natuurlijk kijk je als wielrenner uit naar ieder rondje dat je kunt fietsen. Maar geniet je altijd maximaal, of heb je wel eens het gevoel dat er zaken zijn die je afleiden? Als dat zo is, dan ben je zeker niet de enige. 

Hoeveel plezier je hebt van een rondje op de fiets, hangt natuurlijk van heel veel dingen af. Van iets simpels als het weer bijvoorbeeld, of van hoe uitgerust je bent. Maar soms ook zijn het randzaken die je afleiden, die er niet echt toe doen, maar die je ondertussen wel minder laten genieten. 

Doe je het goed, dan is fietsen een heerlijke manier om even te ontspannen en jezelf weer geestelijk op te laden. En eigenlijk gaat dat vanzelf wanneer je de volgende drie principes hanteert.

1. Geniet vaker van het moment

De kans is groot dat je doelen maakt als wielrenner, en daar is natuurlijk niks mis mee. Sterker nog, bepaalde doelen kunnen je helpen om heel veel mooie dingen te bereiken, en je motiveren om er telkens weer op uit te gaan. Of je nu werkt aan je gezondheid, graag een vast aantal kilometers per maand fietst, of toeleeft naar een belangrijke wedstrijd.

Die focus op je doelen kan echter ook doorslaan, waardoor je vergeet te genieten van het moment. Omdat je alleen maar denkt aan de kilometers die je aflegt bijvoorbeeld, of de trainingen die je nog  moet afwerken. 

Afstand nemen van je doelen is natuurlijk geen goed plan, maar probeer daarnaast ook te genieten van het moment. Of je nu aan het stoempen bent in de wind, of op adem komt na een sprintje. Kijk om je heen, geniet van deze quality time en laat je gedachten even waaien. 

2. Doe op de fiets waar je zin in hebt

Klinkt heel logisch… En toch is het een valkuil om onbewust bezig te zijn met dingen die maar randzaken zijn. Zaken die je fietsplezier vooral belemmeren. Zoals met wat voor gemiddelde je thuiskomt. Of over hoe ver je zou moeten fietsen vandaag.

Natuurlijk is een app als Strava daarvan niet de schuldige, al kun je door de app soms wel het gevoel hebben dat je onder een vergrootglas ligt. Zie Strava niet als een plek waar je anderen moet imponeren, maar doe vooral je eigen ding, en voorkom het vergelijken. Zeker weten dat je er meer plezier voor terugkrijgt.

Jezelf niks aantrekken van alle ongeschreven regels in het wielrennen helpt je trouwens ook. Doe vooral wat goed voelt, en wees jezelf.  

3. Denk minder in vaste patronen

Uiteraard is er is niks mis met vaste gewoonten. Stel je voor dat je overal over moest nadenken, bij alles wat je doet. Het zou je heel veel tijd en moeite kosten. 

Iets doen op routine is dus handig als het een vervelend klusje betreft. Voor jouw tijd op de fiets gaat die vlieger natuurlijk niet op. Het laatste wat je wilt is dat zoiets leuks gaat aanvoelen als een sleur. 

Als wielrenner zul je juist nog meer genieten wanneer je regelmatig wat nieuws probeert. Momenten op de fiets zullen je bovendien langer bijblijven, als je iets bijzonders doet. 

Het kan zo simpel zijn als een nieuwe route fietsen, of iemand uitnodigen voor een rondje. Of bedenk een nieuwe uitdaging, bijvoorbeeld door in één rondje over zoveel mogelijk gravelwegen te fietsen. Pak de fiets eens op een voor jou bijzonder tijdstip, of probeer vooraf meer te weten te komen over de omgeving waar je gaat fietsen. 

Regelmatig iets nieuws te proberen geeft je nieuwe energie, waardoor je nog meer geniet van datgene wat je toch al graag doet.

Foto: Unsplash