5 tips voor als je gaat gravelen op je racefiets

5 tips voor als je gaat gravelen op je racefiets

Heb jij geen gravelfiets, en zit je er daarom aan te denken om te gaan gravelen op je racefiets? Check dan eerst nog even deze tips.

Een gravelfiets is natuurlijk de perfecte fiets als je gaat gravelen. Maar kan het ook op een racefiets? Wel als je rekening houdt met de beperkingen, en een aantal aanpassingen maakt.

Een voordeel hiervan is dat je op deze manier niet meteen een gravelfiets hoeft te kopen, maar wel kunt kennismaken met deze populaire discipline.

De belangrijkste algemene tip: maak het niet meteen te extreem, maar ontdek hoe je fiets zich gedraagt op een onverharde ondergrond. 

Daarnaast is het verstandig om te letten op de volgende aspecten.

Ga voor bredere banden

Bredere banden zorgen ervoor dat je minder diep wegzakt in een zachte ondergrond. Daarnaast geven ze meer comfort. 

De meeste gravelfietsen hebben banden met een breedte van zo’n 35 tot 40 millimeter. Waarschijnlijk passen die banden niet in het frame van je racefiets, maar 28 of 30 millimeter wellicht wel. 

Of dat voldoende is? Wel als je je route zorgvuldig kiest, of over voldoende vaardigheden beschikt.

Gebruik mountainbikepedalen

Gravelen doe je normaal gesproken met mountainbikepedalen. Het is dus heel slim om die ook op je racefiets te monteren. Het voordeel van deze pedalen is dat je veel minder last hebt van de modder.

Uiteraard heb je met deze pedalen ook een ander type schoenen en schoenplaatjes nodig.  

Vind je dat voor nu te veel gedoe, dan kun je het ook proberen met racepedalen. Maar blijf dan wel weg van de hele modderige paden, en let een beetje op waar je afstapt. Anders zorgt de modder er al snel voor dat je nog maar moeilijk in je pedalen kunt klikken. 

modder

Kies je route tactisch

Bedenk de eerste keren goed waar je gaat fietsen. Maak het jezelf daarbij niet te moeilijk, door meteen een hele technische route te gaan fietsen. Ook al heb je misschien wel de skills, je fiets kan in dit geval ook de beperkende factor zijn. 

Zo weet je zeker dat het leuk blijft, terwijl je ontdekt hoe je fiets zich gedraagt op onverhard terrein.

Houd rekening met het weer

Gaan gravelen terwijl het flink heeft geregend zal je tocht een heel stuk zwaarder maken. Met plassen en veel modder die waarschijnlijk op je liggen te wachten. 

Anderzijds kan het zomers zo droog zijn dat zandgronden ontzettend zacht worden. Ook wat minder leuk als je daar met dunne banden overheen moet. 

In beide gevallen kies je dan liever een andere route, of wacht je een beter moment af.

Maak af en toe een uitstapje op gravel

Uiteraard kun je onmiddellijk de verharde paden achter je laten. Maar waarom zou je geen combinatie doen van asfalt en gravel? Een racefiets leent zich daar uitstekend voor, en jij kan op die manier rustig wennen aan het fietsen op onverhard terrein. 

Op het asfalt kun je dan weer even op adem komen, voordat je de volgende gravelstrook aanvalt.

Foto’s: In de Kopgroep en Unsplash