Zo fiets je met gemak over gravel

Zo fiets je met gemak over gravel

Fietsen over gravel.

Geen wonder dat gravel-routes en gravel-tochten zo populair zijn. Rij je over gravel, dan vind je een afwisselend parcours vol uitdagingen, op de mooiste plekken van ons land.

Als fervente fietser kan de gravel-mania je de afgelopen jaren niet zijn ontgaan. Het aanbod aan gravel-toertochten en routes is dan ook groot inmiddels.

Ga je voor het eerst een graveltocht maken, dan is het goed om jezelf enigszins voor te bereiden. Met de volgende tips op het gebied van techniek en materiaal zul je niet voor verrassingen komen te staan. 

De juiste fiets

Uiteraard kun je een graveltocht het beste te lijf gaan met een fiets die daar bij uitstek voor geschikt is. Dat is de gravelbike natuurlijk. Maar de fiets die daar sterk op lijkt – de cyclocrosser – komt daar ook heel goed voor in aanmerking.

Cyclocrossers en gravelbikes lijken in grote lijnen veel op elkaar. Over de verschillen tussen die twee fietsen lees je hier meer. Wat je vooral moet onthouden is dat een gravelbike meestal nog bredere banden heeft, en een iets minder agressieve geometrie. Beide zorgen voor wat meer comfort.

Afhankelijk van de ondergrond kun je een gravelroute soms ook rijden met een racefiets. Maar dan wel het liefst met wat bredere banden, van 28 mm of meer. En uiteraard is een mountainbike ook nog een optie.

Bandenkeuze en -spanning

Het woord banden viel al, en niet voor niks. De juiste bandenkeus is vrij essentieel wanneer je het gravel opzoekt. Een wat bredere band geeft je meer grip, maar ook meer comfort. Bij een gravelbike zijn 40 mm banden veelvoorkomend.

Maar ook de bandenspanning bepaalt hoeveel grip je hebt. Met minder lucht in je banden zul je minder snel wegglijden, en minder stuiteren. Wat het beste werkt hangt af van de ondergrond en van je persoonlijke voorkeur. Een kwestie dus van veel testen. 

Tot slot is het profiel van je banden belangrijk. Is het nat, of heb je te maken met een losse bovengrond? Dan geeft een band met een wat grover profiel je de benodigde grip. Een band met minder of geen profiel is daarentegen sneller en graaft zich minder snel in wanneer je over mul zand rijdt.

Kies een geschikte route en afstand

Fiets je voor het eerst over gravel, dan is de kans groot dat je daar even aan moet wennen. In dat geval is het goed om een wat minder technische route te kiezen. Door middel van wat voorstudie kun je al snel een redelijke inschatting maken van wat je te wachten staat.

Twijfel je over de afstand? Bedenk je dan dat fietsen over gravel zwaarder is dan op de weg. Ook zal je gemiddelde snelheid daardoor wat afnemen. 

Pas je rijstijl aan

Rij je over gravel, dan vraagt dat enige aanpassing van je rijstijl. Niet alleen sta je iets langzamer stil wanneer je remt, ook is het nog belangrijker om de juiste lijn en snelheid te kiezen in de bochten. Zeker wanneer de weg uit los gravel bestaat. 

De kunst is verder om altijd te zoeken naar het beste spoor. Dat deel van de weg waar de grond hard is en het meest geëffend. Op die stukken is het gemakkelijker en comfortabeler rijden.

Kijk verder voor je uit

Wanneer je verder vooruitkijkt, dan heb je meer tijd om obstakels op de weg te omzeilen. Hoe ver vooruit, hangt natuurlijk af van je snelheid. Het is daarom handiger om te onthouden hoeveel seconden je het beste vooruit kijkt. Hou als stelregel aan dat je 2 à 3 seconden vooruitkijkt om je niet te laten verrassen.

Oefen je techniek en fiets ontspannen

Zoals met zoveel dingen komt de vaardigheid vanzelf, wanneer je veel oefent. Tip daarbij is om je remmen niet te vaak aan te raken. Wat je namelijk wilt, is momentum houden. Ben je eenmaal opgang, dan fiets je namelijk veel lichter waneer je tempo houdt. 

Wat verder helpt is om je stuur stevig maar ontspannen vast te houden. Daarmee voorkom je uiteraard kramp in je handen en schouders, maar ook vind je dan gemakkelijker het juiste spoor. Je raakt zodoende meer een met je fiets en bespaart de nodige energie.

Blijf zitten als je klimt

Dit klinkt je als wegwielrenner misschien wat vreemd in de oren, maar wanneer je zittend een helling oprijdt dan hou je gemakkelijker grip. Tijdens het afdalen kun je wel gaan staan, om gemakkelijker controle te houden over je fiets.

Hier vind je route-inspiratie 

Op zoek naar een geschikte route? Op Gravelrides.cc vind je tientallen routes in Nederland, met een uitgebreide beschrijving. Per locatie heb je vaak de keuze in verschillende lengtes. Voor iedere route kun je heel handig een gps-bestand downloaden. Meer over deze routes lees je hier.

Foto: Coen van den Broek