Dit wil je weten over de garantie van je fiets

Dit wil je weten over de garantie van je fiets

De garantievoorwaarden doorspitten? Niet het eerste waar je aan denkt waarschijnlijk als je een fiets koopt. Toch is het verstandig om dat wel meteen te doen. Dat kan je later veel teleurstelling besparen namelijk.  

Een belangrijke reden om het garantieboekje wel door te nemen, is dat je daardoor op de hoogte bent van de ‘spelregels’. Oftewel de voorwaarden die gelden als je gebruik wilt maken van de garantie. 

Zo kan de garantie soms al (deels) vervallen als je je fiets niet registreert. Maar er zijn veel meer haken en ogen die je van te voren wilt weten, en niet achteraf.

Duur van de garantie

De duur van de garantie is waarschijnlijk een van de eerste dingen waar je op let. En dat zal je verrassen wellicht, maar die periode verschilt soms behoorlijk per fietsmerk. Van enkele jaren tot levenslang. 

Vanwaar dat grote verschil? Sommige merken durven gerust levenslange garantie aan te bieden in de wetenschap dat de gemiddelde koper zijn fiets na 3 tot 5 jaar toch weer doorverkoopt of inruilt. 

Ben jij de nieuwe eigenaar van die fiets, dan heb je meestal geen recht op garantie, ook al is de termijn nog niet verstreken. Met andere woorden: alleen de eerste koper kan doorgaans gebruik maken van de garantie. Maar sommige fietsmerken maken een uitzondering.

Wat valt er meestal binnen de garantie?

De garantie is normaal gesproken van toepassing als er sprake is van ‘structurele defecten in materiaal of vakmanschap’. Defecten dus waaraan je zelf geen schuld hebt. Voor frames en voorvorken geldt vaak een langere termijn dan voor andere onderdelen. 

Wat behoort vaak niet tot de garantie?

Het klinkt waarschijnlijk logisch, maar het vervangen van slijtageonderdelen (zoals de groepset) valt niet binnen de garantie van een fiets. Hetzelfde geldt voor schade door een ongeluk, een val, corrosie of misbruik.

Belangrijke punten die je van te voren wilt weten

Om gebruik te kunnen maken van de garantie, stelt een fietsmerk vaak aanvullende eisen. Voldoe je niet aan die voorwaarden, dan kan het dus zijn dat je een defect niet vergoed krijgt, of maar deels.

Registratie

Een van die regels is de al genoemde registratie van het product. Dat is niet altijd nodig, maar indien dat wel zo is, dan is het belangrijk om dat direct te regelen. Op die manier voorkom je dat de garantie vervalt. 

Aankoopbewijs

Daarnaast is het belangrijk om het aankoopbewijs te bewaren. Normaal gesproken wordt hierom gevraagd namelijk als je gebruik wilt maken van de garantie. Sommige merken geven ook garantie als je niet de eerste koper bent, maar ook in dat geval moet je beschikken over het originele aankoopbewijs. De bon dus die de eerste koper kreeg bij de aankoop.

Een gebrek aan onderhoud

Ook een gebrek aan onderhoud kan er voor zorgen dat je geen gebruik kunt maken van je garantie. Vooral wanneer het defect daar een direct gevolg van is. Nou ben je waarschijnlijk zuinig op je fiets, maar let ook op het volgende puntje.

Onderhoud door erkende dealers

Sommige fietsmerken eisen ook nog dat je het onderhoud laat uitvoeren door erkende dealers. Doe je dat niet, dan kan de garantie alsnog vervallen.

Smart- en fietstrainers

Ga jij met je carbon frame fietsen op een smart- of fietstrainer? Waarschijnlijk gaat dat wel goed, maar het valt soms wel buiten de garantie van een fiets. Iets wat je wilt uitzoeken wellicht, voor je er eventueel aan begint.

Fiets in originele staat

Wanneer je fiets niet langer in originele staat is, dan kan de garantie ook vervallen. Het (deels) overspuiten van je fiets hoort daar vaak ook bij. Goed om te weten voor je je racefiets een metamorfose geeft…

racefiets

Ook goed om te weten als er iets is

Eerst naar je dealer

In principe is het altijd de bedoeling dat je eerst contact opneemt met je eigen dealer, in het geval je aanspraak wilt maken op de garantie. De dealer neemt dan contact op met de fabrikant. Uiteraard is dit niet van toepassing wanneer je de fiets rechtstreeks koopt bij een fabrikant. 

De garantie is alleen voor je fiets zelf

De garantie van je fiets betreft alleen je fiets. Aanvullende kosten zijn dus niet gedekt. Denk daarbij aan reiskosten, medische kosten of de beschadiging of het verlies van andere eigendommen.

Bouwjaar

Een merk verandert zijn garantievoorwaarden soms na verloop van tijd. Ga je online op zoek naar de voorwaarden van een fietsmerk en is je fiets al wat ouder? Check dan ook het bouwjaar en welke voorwaarden toen van toepassing waren.

Crash replacement

Ook goed om te weten tenslotte, is dat veel fietsmerken je tegemoet komen in het geval van een ongeluk of crash. Die schade behoort niet tot de garantie, maar men kan je dan wel een korting geven op een nieuw product. De termijn hiervoor verschilt per merk.  

Je begrijpt het inmiddels… Met een bakje koffie in de hand even dat garantieboekje doornemen loont dus heel erg de moeite. En wie weet, betaalt het zich zelfs terug.

Foto’s: Unsplash