Fit worden: waarom iets minder doen soms helpt

Fit worden: waarom iets minder doen soms helpt

Het klinkt misschien vreemd in je oren. Minder sporten, voor een beter resultaat. Maar meer is niet altijd beter. Vooral niet als je daardoor sneller je motivatie verliest en stilvalt.

Ken je dat gevoel? Vol ambitie en met grote plannen begon je fanatiek aan een nieuw trainingsschema. Maar na enkele keren of weken viel je steeds vaker stil. Door het weer, door drukte of gewoon omdat het ‘telkens weer moeten’ je ging tegenstaan. 

Eerst sloeg je één training over, en voor je het doorhad kwam je fiets wekenlang niet meer uit de schuur. Of lag je sporttas al tijden in een hoekje van je kamer. 

Motivatie komt en gaat

Hoe komt het dat sportieve ambities zo vaak stranden? Om verschillende redenen uiteraard. Maar motivatie speelt daar doorgaans een grote rol in. Motivatie is namelijk iets dat komt en gaat. En het komt meestal niet op bestelling wanneer je het even nodig hebt…

De lat te hoog leggen

Daar komt bij dat je vaak sportieve plannen maakt wanneer je extreem gemotiveerd bent. Daar is niks mis mee, maar het zorgt er vaak wel voor dat je hele ambitieuze trainingsschema’s bedenkt. 

Schema’s die werken wanneer je extreem gemotiveerd bent. Maar zodra je motivatie tijdelijk wat minder is, begint je schema te wringen. 

Om dat te voorkomen is het slim om je ambities wat bij te stellen als je plannen maakt. Oftewel: bedenk een schema wat je zelfs kunt volhouden op de dagen dat je wat minder gemotiveerd bent. 

Een ritme dus wat goed bij je past, op ieder moment. Zo is de kans groter dat je het volhoudt, en dat laatste is wat telt.

Kleine stapjes

Je ambities bijstellen dus, kan de sleutel zijn om het vol te houden. Voelt dat slecht, omdat je voor je gevoel minder progressie maakt? 

Onthou dan dat consistent sporten het allerbelangrijkste is, als je beter of fitter wilt worden. Met die regelmaat bouw je echt wat op namelijk. En dat is niet het geval als je enkele weken heel fanatiek sport, en vervolgens maandenlang niks doet.

Je ritme gevonden, en gaat het lekker? Dan kun je waarschijnlijk niet meer zonder je trainingen. En de kans bestaat zelfs dat je de behoefte voelt om vaker te sporten.

Prima natuurlijk, en in dit geval hoef je niet bang te zijn om stil te vallen. De trainingen kosten je waarschijnlijk minder moeite, en je hebt een lekkere flow gevonden!

Foto: Markus Spiske