Vooruitkijken: mijn fietsplannen voor 2023

Vooruitkijken: mijn fietsplannen voor 2023

Topeak MidLoader Frametas

Het is weer die periode om terug te blikken op het (fiets)jaar, maar ook om plannen te maken voor 2023. Wat staat er bovenaan jouw wensenlijstje als fietser? Zelf maakte ik ook een lijst, en die deel ik graag. Wellicht dat het jou ook inspireert.

Ik kan me niet herinneren trouwens, dat ik ooit eerder opschreef wat mijn fietsplannen zijn. Het kwam vaak zoals het kwam, maar sommige dingen schoof ik daardoor onbewust op de lange baan. En dat is zonde natuurlijk. Vandaar dat ik deze keer een lijstje maakte.

Ik bespeurde zelfs al wat voorpret bij mezelf, dus ik raad het je zeker aan om het ook te doen. Dan heb je bovendien een hoop om naar uit te kijken, en om je voor te bereiden.

1. Het Fietserpad fietsen

De meeste mensen kennen het Pieterpad wel: dat beroemde wandelpad dwars door Nederland. Pas sinds enkele maanden weet ik dat er ook een variant is voor fietsers. En die heet heel toepasselijk het Fietserpad. De route volgt in grote lijnen het Pieterpad, van Zuid-Limburg naar de Waddenzee.

In hoeveel dagen ik het Fietserpad ga fietsen weet ik nog niet. Maar ik kan er even tegenaan, want de totale lengte is zo’n 575 kilometer.

2. Meedoen aan een gravelrace

Vroeger reed ik wel eens een criterium, of een trainingswedstrijd. Die rondjes trekken mij tegenwoordig wat minder, maar een gravelrace daarentegen… Daar ben ik heel erg nieuwsgierig naar! 

Het aflopen jaar bezocht ik het NK in Epe (zie ook dit fotoverslag) en dat bracht mij op het idee om zelf een keertje tijdens zo’n wedstrijd een nummer op te spelden.

NL Gravel Series

3. Deelnemen aan een meerdaags bikepack-event

Bikepacken heb ik vaker gedaan, op eigen gelegenheid, maar gek genoeg nog nooit tijdens een meerdaags event. De hoogste tijd dus om eens te ervaren hoe dat is. Hoogstwaarschijnlijk ergens in Nederland.

4. Meedoen aan een veldrit

Heel veel veldritten heb ik al bezocht, en om heel eerlijk te zijn: nog nooit begon het op die momenten te kriebelen om zelf mee te doen. Wel was ik vaak behoorlijk onder de indruk van hoe vaardig de deelnemers zijn.

Vanwaar dan deze notering op mijn lijst? Soms moet je dingen proberen, zodat je er eindelijk echt over mee kan praten. En af en toe is het goed natuurlijk om eens flink uit je comfortzone te gaan. Ik ben benieuwd hoe het mij gaat bevallen. 

5. Een tijdrit rijden

Veel tijdritten heb ik in mijn leven niet gereden, en er is ook geen talent verloren gegaan daardoor. Maar in 2023 vind ik het wel weer de hoogste tijd om dat gevecht tegen de klok een keertje aan te gaan. Gewoon omdat het mooi is om alles te geven en om te zien hoe ver je daar mee komt.

6. Een Strava-kunstwerk bedenken

Eind 2021 bedacht en fietste ik deze olifant. Daar kan het niet bij blijven uiteraard, daarvoor was het veel te leuk om te doen. Dus zal ik in 2023 al mijn creativiteit aanwenden om zoiets te evenaren. En hopelijk levert dat wat op.

strava art olifant

7. Een fietsvakantie naar…?

Dit jaar genoot ik van een prachtige fietsvakantie in het zuiden van Noorwegen. Bikepackend, en met de boot vanaf Groningen. Ook het komende jaar wil ik graag weer zo’n avontuurlijke reis maken. 

Waar naartoe precies, dat weet ik nog niet. Maar het liefst naar een plek waar ik nog niet eerder ben geweest. Naar Engeland misschien, of naar IJsland?

eenvoudig appartement in Zuid-Noorwegen

Is dat alles wat ik dit jaar op de fiets ga doen? Uiteraard niet, maar in deze uitdagingen en trips heb ik in ieder geval heel veel zin! En natuurlijk zal ik je op deze plek zo goed mogelijk op de hoogte houden van mijn ervaringen.

Foto’s: In de Kopgroep