Aan deze eetgewoonten van een prof heb jij ook veel

Aan deze eetgewoonten van een prof heb jij ook veel

Nee, de tip om te eten als een renner in een grote ronde krijg je hier niet. Maar ook al hoeft het niet zo extreem als een prof, er zijn wel aardig wat eetgewoonten van een professionele wielrenner, waar jij ook veel aan hebt. Of je nu veel of weinig fietst.

1. Plan van tevoren wat je onderweg eet

Ga je een heel eind fietsen, of heb je een training van meerdere uren gepland? Bedenk dan van te voren wat je gaat eten onderweg. Op die manier voorkom je niet alleen een hongerklop, het helpt je ook om de inspanning beter vol te houden. 

Koolhydraten geven je daarbij de energie die je nodig hebt. Hoeveel je daarvan per uur kunt opnemen verschilt per individu. Maar gemiddeld is dat zo’n 60 gram per uur.

2. Eet naar behoefte

Op sommige dagen verbrandt je meer dan op andere dagen. Op dagen dag je flink wat uren hebt gefietst is het daarom slim om wat meer te eten, terwijl je op rustdagen gerust wat kunt minderen.

3. Verdeel je eetmomenten goed over de dag

Om je lichaam de hele dag te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om te herstellen, is het slim om je maaltijden goed over de dag te verdelen. Een voedzaam ontbijt mag daarbij natuurlijk niet ontbreken.

Plan je eetmomenten vervolgens over de gehele dag, inclusief een aantal gezonde snacks. Het grote voordeel daarvan is dat je waarschijnlijk minder snel naar wat ongezonds grijpt, omdat je niet plotseling kampt met honger.

Heb je nog trek na het avondeten? Eet dan net als de profs nog een gezonde, eiwitrijke snack voor je gaat slapen. Die zorgt ervoor dat je tijdens je slaap nog beter kunt herstellen.

4. Varieer

Voor profs die dagelijks heel wat moeten eten om goed te herstellen is variatie ontzettend belangrijk. Op die manier blijft het lekker namelijk. Maar dat principe geldt natuurlijk voor iedereen.

Door te variëren zul je minder moeite hebben om gezonde keuzes vol te houden, en waarschijnlijk meer genieten van je eten.

Ben je dat standaard bordje havermout iedere ochtend wel eens zat? Dan is het dus de hoogste tijd om op zoek te gaan naar een aantal lekkere alternatieven.

5. Eet iets voedzaams kort na je training

Je herstel begint meteen zodra je van de fiets stapt. En ook al staat er in jouw geval geen soigneur op je te wachten met een snack, ook voor jou is het belangrijk om kort na je training of tocht wat te eten. Op die manier krijgt je lichaam namelijk direct de belangrijke voedingsstoffen om te kunnen herstellen.

Foto: Simon Conellan