6 tips om de drukte in het bos te vermijden

6 tips om de drukte in het bos te vermijden

bospad op de Veluwe

Als je wel eens in het bos fietst, dan kan het je niet zijn ontgaan dat het op de bospaden drukker is dan ooit. Logisch uiteraard, in een tijd waarin we meer thuis zitten dan anders, en verder weinig uitjes hebben. Maar ideaal is het zeker niet.

Dan maar wegblijven uit het bos? Ook dat is niet de bedoeling natuurlijk. Gelukkig kun je op heel wat manieren de drukte vermijden. Daarmee help je niet alleen een code rood te voorkomen, maar je geniet waarschijnlijk ook wat meer van je rondje. 

Vermijd de populaire routes

Natuurlijk zijn de geijkte routes in deze coronatijd het drukst van allemaal. Je doet er dus goed aan om de vaste mountainbikeroutes wat vaker over te slaan. Dat vraagt wel wat creativiteit misschien, maar de kans is ook groot dat je extra geniet van de nieuwe wegen die je ontdekt.

Vermijd de drukste momenten

Het zal je niet verbazen dat het bos vooral in de weekenden populair is bij veel fietsers en wandelaars. Wil je die drukte voorkomen, kies er dan voor om doordeweeks een rondje te gaan fietsen. Werk je thuis, dan is er vast een moment waarop je daar even de tijd voor kunt maken.

Ben je toevallig een vroege vogel? Dan profiteer je natuurlijk ook door in het weekend zo vroeg mogelijk op pad te gaan.

Blijf uit de buurt van parkeerplaatsen

Wil je de drukte te allen tijde voorkomen, blijf dan uit de buurt van parkeerplaatsen en populaire wandelgebieden. Veel mensen wandelen maar een klein stukje, en kiezen daar een makkelijk bereikbare plek voor. Fiets er dus met een grote boog omheen wanneer je zo’n plek herkent. 

Zoek de niet zo populaire stukjes natuur

Ze zijn er gelukkig nog steeds heel veel, al moet je waarschijnlijk wel even zoeken. De stukjes natuur die nog niet massaal zijn ontdekt door wandelaars en fietsers. Sommige van die gebieden zijn minder geschikt voor wandelaars, waardoor het automatisch al een stuk rustiger is.

Om je te inspireren heeft Staatsbosbeheer dit overzicht gemaakt van de streken in Nederland die nog vrij onbekend zijn.

Blijf in je eigen regio

Natuurlijk scheelt het ook enorm als je zelf geen auto hoeft te parkeren in het bos. Fiets dus bij voorkeur in je eigen regio, zodat je je rondje van huis uit kunt beginnen.  

Relax…

Wat je onderweg ook tegenkomt, blijf vooral vriendelijk en geef iedereen de ruimte. Daarmee help je ook nog eens het imago van wielrenners en mountainbikers. Is het echt veel drukker dan verwacht? Kies dan eieren voor je geld, en pas je route aan. Zelfs op een prachtige dag in het weekend zijn er gelukkig nog voldoende rustige plekjes in Nederland.