Fietsen in het bos: de belangrijkste do’s en don’ts

Fietsen in het bos: de belangrijkste do’s en don’ts

wielrenner in het bos

Ben je het asfalt (tijdelijk) even zat of hou je gewoon van afwisseling? Dan is het heerlijk om met je fiets de onverharde paden op te zoeken. In Nederland kan dat goed gelukkig, vooral wanneer je een rondje in het bos maakt.

Ons land kent heel wat ATB-routes van verschillende niveaus, maar natuurlijk kun je ook je eigen weg zoeken. Dat laatste is net zo leuk, en uiteraard nog een stukje avontuurlijker. 

Uiteraard is het wel even omschakelen als je het niet echt gewend bent om in de bossen te fietsen. Is dat ook voor jou het geval, dan zijn hier de belangrijkste do’s en don’ts in het bos. En die maken je fietsrit niet alleen een stuk veiliger, maar je helpt de natuur ook nog een handje. 

Hou voldoende afstand

Klinkt logisch, maar als wegwielrenner ben je het misschien gewend om in iemands wiel te kruipen. In het bos heb je daar niet alleen weinig aan, het is ook nog eens stuk gevaarlijker. In het bos moet je namelijk veel meer je weg zoeken. Waarbij je sommige objecten te laat zult zien als je dicht op een voorganger rijdt. 

Wat meer afstand houden fietst dus een stuk relaxter, en je voelt je meer in controle. Bijkomend voordeel: je hebt ook meer tijd om even om je heen te kijken en te genieten van de natuur.

Hou altijd rekening met tegenliggers

Op de meeste momenten is het lekker rustig in de bossen, zeker als je een beetje vroeg op pad gaat. Maar toch dien je op ieder moment rekening te houden met tegenliggers. Zélfs als je een ATB-route rijdt. De beste tip: fiets altijd door een bocht, alsof er een tegenligger aankomt. Vroeg of laat komt dat je heel goed van pas namelijk, wanneer er daadwerkelijk iemand fietst.

Waarschuw als je iemand inhaalt

Niks zo vervelend als iemand die je met een rotvaart komt inhalen, op een onhandig moment. En wat voor jezelf vervelend is, is natuurlijk ook voor anderen irritant. Kom je een voorganger tegen? Wacht dan even op een geschikt moment om in te halen, en hou enige afstand totdat je gaat inhalen. Tenslotte roep of bel je natuurlijk even dat je eraan komt.

Blijf op de paden

Blijf je constant op de paden, dan voorkom je dat je de natuur schade toebrengt. Een belangrijke regel dus om je aan te houden, ook al kan je fiets gerust ieder terrein aan. Let ook altijd op of een pad wel bedoelt is voor fietsers. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is niet ieder bospad namelijk (altijd) toegankelijk.

Vermijd het bos na zonsondergang

zonsondergang in het bos

Nog een regel die is genomen om de natuur te beschermen: tussen zonsondergang en -zonsopkomst is het in ons land verboden om in de bossen te fietsen. En die regel is met name bedacht om de dieren de rust te gunnen die ze nodig hebben. Gaat het schemeren, dan is het dus de hoogste tijd om het bos weer te verlaten.

Foto’s: Unsplash