Doorbreek de sleur en ga dichtbij op avontuur

Doorbreek de sleur en ga dichtbij op avontuur

Wanneer je werk je lijkt op te slokken, en verplichtingen je dagelijkse ritme bepalen, dan kun je als wielrenner soms naar een vakantie verlangen ver van huis. Een vakantie waarbij je de sensatie ervaart van het onbekende. En waar je breekt met de sleur.

Natuurlijk kun je onmiddellijk een ticket boeken en je koffer pakken. In theorie tenminste. Want in de praktijk ontbreekt het je vaak aan de tijd of het geld om direct naar andere oorden te reizen. 

Wanneer je wat langer nadenkt over wat je zo doet verlangen naar een verre reis, dan kom je er waarschijnlijk achter dat het hem juist zit in de details van zo’n trip. Momenten die je ook dichter bij huis zou kunnen ervaren. Eenvoudig weg door andere keuzes te maken, andere routes te nemen en door vaker buiten je comfort zone te stappen.

Natuurlijk is het genieten wanneer je af en toe op reis kunt gaan. Maar avontuur vind je niet alleen op een verre locatie, maar vooral ook met de juiste mindset. 

Dicht bij huis de sensatie ervaren van een ver fietsavontuur? Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manieren.

Sla onbekende wegen in, zonder gps

Heb je even genoeg van de gebaande paden? Hoe mooi je vaste trainingsrondjes ook zijn, ze kunnen als een sleur gaan voelen, wanneer je ze wekelijks rijdt.

Rij daarom tijdens een van je volgende rondjes eens een aantal onbekende wegen in. Zonder gebruik te maken van je telefoon of gps. Misschien kom je uit op een doodlopende weg, misschien wel op een zandpad. Wie weet raak je zelfs een tijdje de weg kwijt. Maar de kans is ook groot dat je prachtige nieuwe wegen ontdekt, vlak bij huis.

Ga op pad voor een dag lang in het zadel

Bedenk een route die je nog nooit gereden hebt, en die je ver van huis voert. Vergeet de gemiddelde snelheid die je fietst, of de kilometers die je nog hebt af te leggen. 

De fiets is een prachtige manier om je te verplaatsen en nieuwe streken te ontdekken. Alleen vergeten we dat wel eens, als we gefocust zijn op onze trainingsdoelen en Strava-records. Pas je snelheid aan, zodat je niet alleen met je neus op het stuur ligt en pauzeer ergens wanneer je de behoefte voelt.

Fiets eens een flinke tocht in koud weer

De fietstrainer is een uitkomst tijdens barre dagen. Toch is het goed om je af en toe te verzetten tegen de weerstand die je voelt om naar buiten te gaan. Dat maakt je mentaal sterker, maar ook geeft het je een hoop energie wanneer je de winter trotseert. Bovendien zul je ervaren dat de kou best meevalt wanneer je je goed kleedt.

Meld je aan bij de fietsgroep die je al langer op het oog hebt

Misschien heb je al op het punt gestaan, maar twijfel je nog of je het tempo en de afstanden aankunt. Ga er dan gewoon voor, en meld je aan bij de fietsgroep die je al een tijdje op het oog hebt. Want wanneer je uit je comfort zone stapt, dan geeft dat een enorme kick. Bovendien is het ontzettend leuk om nieuwe mensen te ontmoeten terwijl je sportief wordt uitgedaagd. 

Neem de trein naar een uithoek van het land en vind je weg terug

Voel je de behoefte om door streken te fietsen waar je zelden of nooit ben geweest? Pak dan ’s ochtends vroeg de trein naar een uithoek van het land, om van daaruit weer terug te fietsen naar huis.

Zorg dat je in hoofdlijnen de route weet, maar maak je niet druk over hoe je exact moet rijden. Een omweggetje hier en daar of eens de weg vragen hoort erbij. Stap even af wanneer je de behoefte voelt, neem de tijd om goed te lunchen, en geniet! Je hebt de tijd tenslotte aan jezelf.

Sta eens heel vroeg op voor een fietstocht

De vroege ochtend heeft iets magisch. In onze hectische wereld is het bovendien een van de spaarzame rustige momenten van de dag.

Het mag dan even taai zijn als de wekker gaat, maar het is heerlijk om de zon te zien opkomen terwijl je op de fiets zit. Deze uren zijn alleen van jou en vol energie zul je aan de rest van de dag beginnen.

Breek met het bekende

In ons dagelijks leven zoeken we veel naar de bekende weg. En dat is vaak ook prettig. Want zou je telkens over iedere beslissing moeten nadenken dan werd je erg moe en zou je weinig tijd overhouden. Maar wanneer het als een sleur gaat voelen, dan is het tijd om te breken met je vaste patronen. 

Zoek je avontuur, breek dan met vaste gewoonten. Het levert je nieuwe energie en inspiratie op, waar je ook bent. Op een prachtige verre reis, én dicht bij huis.

Foto’s: Unsplash.
Inspiratie voor dit artikel: Far Ride Magazine.