Aanrader: toeren over de dijken rondom Zwolle

Aanrader: toeren over de dijken rondom Zwolle

Dijken zijn er op heel wat plaatsen in Nederland. Maar het bijzondere aan Zwolle is dat er zoveel samenkomen op één plek. Waardoor je vanuit de Hanzestad in verschillende richtingen prachtige routes kunt fietsen over de dijk.

Wat dijken zo aantrekkelijk maakt om overheen te fietsen? Dat is het uitzicht natuurlijk, dat constant wisselt, wanneer een dijk de krommingen van een rivier volgt.

Dat je daarbij vaak over wegen rijdt waar maar af en toe een auto komt, is uiteraard ook een pluspunt. Daarnaast is er nog een voordeel: je hoeft nauwelijks na te denken over de route. Je volgt gewoon de dijk en je kunt eigenlijk niet verdwalen.

Kruispunt van rivieren

Dat er zoveel dijken samenkomen in Zwolle heeft te maken met de loop van verschillende rivieren. De Overijsselse Vecht bijvoorbeeld. Die heeft zijn oorsprong in het Duitse Münsterland, en in Zwolle mondt hij uit in het Zwarte Water. 

Daarnaast is er uiteraard de IJssel. Het is met 127 kilometer de langste rivier die in zijn geheel door Nederland loopt en onderweg passeert hij daarbij Zwolle.

Tenslotte vind je bij Zwolle het Zwarte Water. Die rivier heeft er zijn oorsprong, en verbind de IJssel en de Vecht met elkaar.  

Populair

Volg je een van de dijken vanuit Zwolle, dan rij je automatisch een rondje dat populair is onder wielrenners. Toch hoef je zelden bang te zijn voor veel verkeer. Zelfs op een zondag in de zomer is de drukte te overzien. 

Wil je een route fietsen vanuit Zwolle, dan zijn de volgende dijken een aanrader.

Zwolle – Hasselt

Het rondje Zwolle – Hasselt is zonder twijfel een van de mooiste korte rondjes die je vanuit Zwolle kunt maken. Het grootste deel van dit rondje fiets je over de dijk, en de twee rivieren die je daarbij volgt – het Zwarte water en de Vecht – zijn nooit ver weg.

Onderweg heb je een prachtig uitzicht over de uiterwaarden van beide rivieren.

Zwolle – Dalfsen

Vechtdalroute LF16

Fiets je van Zwolle naar Dalfsen over de dijk, dan volg je de Vecht aan de zuidkant. Deze rivier kun je nog tijden blijven volgen als je wilt. Via de Vechtdalroute bijvoorbeeld, de LF16, die helemaal doorloopt tot aan het Duitse Darfeld. Een beschrijving van die route vind je ook hier.

Keer je om in Dalfsen, en fiets je ten noorden van de Vecht terug naar Zwolle, dan fiets je in totaal een rondje van zo’n dertig kilometer. Aan de noordkant fiets je niet over de dijk, maar wel over mooie binnenwegen.

Zwolle – Kampen

Kampen is net als Zwolle een Hanzestad met veel historie. Fiets je over de dijk naar Kampen, dan is deze stad dus beslist een bezoekje waard. 

Volg je de noordoever naar Kampen, dan fiets je vrijwel alleen maar over fietspaden. Het uitzicht over de IJssel is daarbij prachtig. 

In Kampen heb je vervolgens meerdere opties. Zo kun je via de zuidkant weer terugfietsen naar Zwolle, maar je hebt ook de mogelijkheid om de IJssel te blijven volgen, tot aan de Ramspolbrug. 

Een aanrader is het ook om over de dijk naar Genemuiden te fietsen, en van daaruit over de dijk naar Hasselt, terug naar Zwolle. Je maakt dan een prachtige rondje over bijna alleen maar dijken, en de afstand bedraagt zo’n vijftig kilometer.

Zwolle – Deventer

Deventer
Deventer vanaf de brug.

Volg je de IJssel in de tegenover gestelde richting, dan fiets je naar het zuiden, richting de Hanzestad Deventer. Uiteraard kun je over de dijk veel verder fietsen dan Deventer. In dit artikel lees je meer over die prachtige route. 

Wil je eerder de IJssel oversteken om terug te keren naar Zwolle, dan kan dat op diverse plekken. Tussen Zwolle en Deventer is er op twee plekken een pontje: vlakbij Wijhe en Olst. En in Deventer zijn er twee bruggen.

Ben je nog nooit in Deventer geweest, dan is de stad zeker een bezoekje waard.

Langs de randmeren

Zoek je nog meer dijken in de buurt van Zwolle, dan heb je ook nog de mogelijkheid om de randmeren op te zoeken. Vanuit Kampen kun je bijvoorbeeld naar de mooie vestingstad Elburg fietsen, of naar de Ketelbrug in het westen. 

Stuk voor stuk zijn het klassieke rondjes, waar je altijd wielrenners tegenkomt. In de zomer wat meer dan in de winter uiteraard.

Zwolle
Uitzicht op het centrum van Zwolle (foto Unsplash).

Ben je eenmaal terug in Zwolle, dan is het heerlijk op adem komen op een van de gezellige terrassen, of in een van de vele horecagelegenheden. Iets wat je beslist niet mag overslaan als het je eerste bezoek is aan deze stad.

Foto’s: In de Kopgroep, Unsplash