LF3 Hanzeroute: toeren langs uiterwaarden en oude steden

LF3 Hanzeroute: toeren langs uiterwaarden en oude steden

LF3 Hanzeroute

Een toerist in eigen land voel ik mij de hele middag lang, terwijl ik toer over slingerende dijken en telkens een andere Hanzestad ontdek. Ik heb vaker gefietst in de buurt van de IJssel, maar toch weet de Hanzeroute mij nog te verrassen.

De LF3 Hanzeroute is zo’n 140 kilometer lang, en volgt de Nederrijn en de IJssel, van Millingen naar Kampen. Het is een route waarbij je grotendeels over dijken fietst, met weidse uitzichten over de uiterwaarden. 

De route dankt zijn naam aan de vijf Hanzesteden die je onderweg passeert. Daar is het bovendien heerlijk om even op adem te komen, terwijl je de oude straatjes in je opneemt, of geniet van een terrasje.

Hanzeverbond

Dat de Hanzesteden een rijk verleden hebben, zie je nog aan de prachtige oude huizen, pakhuizen en havens. Een rijkdom die de steden dankten aan hun ligging en de handel die men dreef. 

Om die handel te beschermen, sloten steden als Zwolle, Deventer en Zutphen zich aan bij de Hanze. Een internationaal verbond van steden, gelegen aan de Oost- en Noordzee. 

LF3 Hanzeroute
De pont bij Millingen.

Millingen is het officiële vertrekpunt van de compleet bewegwijzerde LF3 Hanzeroute. Maar aangezien ik met de trein kom, begint mijn tocht iets eerder, in Nijmegen. Een nadeel is dat niet, want binnen enkele minuten nadat ik het station verlaat geniet ik al van het uitzicht over de Waal.

Aangekomen bij Millingen is het tijd voor de eerste oversteek met een pont. Aan de overkant van de Rijn fiets ik daarna verder langs de Nederrijn. Dicht bij Arnhem buigt de route vervolgens af om verder de IJssel te volgen, helemaal tot aan Kampen.

Rust

Het is een prachtige zaterdag, en dus zijn er heel wat fietsers onderweg. Maar zelfs op zo’n zomerse dag valt de drukte heel erg mee. Slechts een paar keer, wanneer ik een strandje of een camping passeer, dan is het even wat drukker en opletten.

LF3 Hanzeroute

De meeste tijd fiets je over dijken, en het voordeel daarvan is dat je zelden auto’s tegenkomt. Daarnaast geeft het een prachtig uitzicht over de rivier en de omgeving. Zo vliegen de kilometers voorbij, tot er weer een stad of dorp aan de horizon verschijnt. 

Iedere keer als ik weer een Hanzestad passeer, kijk ik mijn ogen uit. Omdat de route vaak dwars door het centrum gaat, over kassei- en klinkerstraatjes – is daar ook alle gelegenheid voor. 

LF3 Hanzeroute
Over de kasseien in Doesburg.
LF3 Hanzeroute
Het historische centrum van Zutphen.

Terrasje

Waar de dorpen en steden zich ook perfect voor lenen, is een korte stop om even op adem te komen. Zelf stap ik een paar keer af bij een bakker, maar ook aan gezellige terrassen is onderweg geen gebrek. 

Aan de kade van Deventer vul ik nog een keertje mijn bidons, waarna het laatste stuk begint. Ik fiets de route vandaag tot aan Zwolle. Dat neemt niet weg dat ook het laatste stukje naar Kampen echt een aanrader is. 

De LF3 Hanzeroute voor wielrenners

LF3 Hanzeroute

Al hoewel de Hanzeroute niet specifiek bedoeld is als een route voor wielrenners, leent deze zich daar wel goed voor. Mits je ook het idee hebt om een hoop zien natuurlijk, want de route loopt zoals gezegd vaak dwars door de bebouwde kom. Tenslotte zijn er ook nog twee overtochten met de pont, waarvoor je dikwijls even moet wachten.

Daar staat weer tegenover dat je meestal alle ruimte hebt op de dijken. Zelfs op een drukke zomerdag in juli.

Ben jij van plan om de LF3 Hanzeroute zelf te fietsen? Dan kun je dat doen door de bordjes te volgen met ‘LF3’. Die staan er in twee richtingen, dus je kunt ook beginnen in Kampen. 

Mocht je liever gebruik maken van een GPX-route, dan heeft Nederland Fietsland een route die je hier kunt downloaden.

Foto’s: In de Kopgroep