De Vechtdalroute: fietstrip van Zwolle naar Darfeld

De Vechtdalroute: fietstrip van Zwolle naar Darfeld

Vechtdalroute LF16

De zomer is een heerlijke tijd om lange bikepacktrips te maken. Fietstochten die je naar de mooiste plekken brengen van Nederland, en ver daarbuiten als je wilt. Natuurlijk kun je dan zelf een route gaan uitpluizen. Maar als je daar geen zin in hebt, dan is de Vechtdalroute een absolute aanrader. Een tocht van 245 kilometer, van Zwolle naar het Duitse Darfeld.

Fiets je de Vechtdalroute, dan volg je de rivier de Vecht over zijn gehele lengte. Die heeft zijn oorsprong namelijk in Darfeld, en in Zwolle mondt hij uit in het Zwarte Water. 

De rivier mag dan eindigen in Zwolle, jij kunt de tocht natuurlijk gewoon beginnen in de Hanzestad. Je bent sowieso flexibel, want in beide richtingen zijn er bordjes die je de route wijzen.

Vechtdalroute LF16
Dijkjes, bossen en weilanden wisselen elkaar af.

De Vechtdalroute is een zogenaamde LF-route, oftewel een Lange afstand Fietsroute. Je vind ze in heel Nederland, en je kunt ze fietsen door de wit-groene bordjes te volgen, maar natuurlijk ook door gebruik te maken van GPS. De Vechtdalroute is de LF16, wat ook groot staat aangegeven op de bordjes.

De mooiste plekken

Wanneer je de Vechtdalroute aflegt, dan kom je zonder overdrijven op de mooiste plekken van Overijssel. Weg van de doorgaande wegen bovendien, terwijl je losjes de loop van de rivier volgt. Fiets je eenmaal over de grens, dan verandert de Vecht in de Vechte, en wissel je Overijssel in voor het graafschap Bentheim en Münsterland. 

Vechtdalroute LF16
Uitzicht over de Vecht. (foto: Provincie Overijssel)

Fiets je vanuit Zwolle naar Darfeld en via een alternatieve route weer terug naar Nederland, dan past dat prima in een lang weekend. Maar doe je het liever wat rustiger aan, dan neem je natuurlijk een paar dagen extra. Dat geeft je bovendien ook de kans om de regio van Darfeld te verkennen.

Soort wegen en omgeving

De route leidt je over de mooiste fietspaden en achterafweggetjes, waarbij je voor het overgrote deel over asfalt rijdt, afgewisseld met hier en daar een klinkerweg. Slechts een enkele keer loopt de route via een kort grintpaadje of onverhard bospad. Met een racefiets geen enkel probleem dus. 

In Duitsland zul je daarbij wat vaker een hobbelig fietspad tegenkomen. Geen ramp, maar het doet je wel weer beseffen wat een enorm goede fietsinfrastructuur we hebben in ons eigen land.  

Vechtdalroute LF16
Onderweg is er voldoende gelegenheid om even af te stappen.

Wie de Vechtdalroute aflegt, krijgt echt een vakantiegevoel. Niet alleen omdat de route de doorgaande wegen mijdt, maar ook dankzij de grote afwisseling. Het ene moment fiets je over een dijkje met uitzicht over de rivier, terwijl je even later weer het bos in schiet of tussen de velden rijdt. 

Al hoewel je op de meeste delen van de route flink gang kunt maken als je dat wilt, is het soms verstandig om even gas terug te nemen. Bijvoorbeeld wanneer je een smaller fietspad deelt met andere fietsers en wandelaars. Voordeel daarvan is dat je ook nog eens meer ziet van de omgeving, en die is prachtig.

Bewegwijzering

Vechtdalroute LF16
De Vechtdalroute kun je in twee richtingen volgen via bordjes. (foto: Wikimedia)

Ga je de Vechtdalroute fietsen via bordjes, dan is het goed om te weten dat de bordjes er in Duitsland net even iets anders uitzien dan in Nederland. Ga je op de racefiets, dan zul je het vermoedelijk fijner vinden om de route te volgen via GPS. Op die manier weet je namelijk al van te voren waar je moet afslaan.  

Meer informatie over de Vechtdalroute vind je ook op de site van Vechtdal Overijssel. En de route downloaden als GPX bestand kan onder andere hier

Foto bij intro: Provincie Overijssel