4 redenen om deze winter op een cyclocrosser te stappen

4 redenen om deze winter op een cyclocrosser te stappen

Wat doe jij tijdens de wintermaanden, als het wegseizoen erop zit? Natuurlijk kun je op de weg blijven fietsen, en werken aan je duurvermogen. Of duik je op je cyclocrosser het veld in? Doe je dat laatste, dan zul je merken dat veldrijden een uitdagende discipline is. Mét heel wat voordelige eigenschappen.

Gravel mag dan immens populair zijn op het moment, het veldrijden is een prachtige discipline op zichzelf met een veel langere historie. Op nationaal niveau zijn er wekelijks wedstrijden, en de lage landen zijn bij uitstek het middelpunt van de cross-wereld. Voor dat laatste moeten we natuurlijk vooral de Belgen credits geven.

Zit jij aan een cyclocrosser te denken? Heel begrijpelijk! Mocht je nog twijfelen, dan zijn hier vier redenen om nog dit najaar op een crosser te stappen.

Vergroot je techniek

Waar het op de weg vooral om snelheid draait, daar gaat het in het veld ook om het bezitten van de juiste technische vaardigheden. Veldrijden is wat dat betreft geen gemakkelijke discipline. 

Snelle stukken wissel je af met technische passages, en met het nodige klimmen en dalen. Juist die uitdaging geeft je nieuwe prikkels, en zorgt ervoor dat je een nog betere wielrenner wordt. Ook op de weg.

Gelukkig maakt het niet uit hoeveel of weinig technische skills je nu al bezit. Fiets je veel op je cyclocrosser, dan zullen je vaardigheden vanzelf toenemen. En dat is pure winst!

Garantie op een goede training

Een cyclocross-wedstrijd vraagt veel van je conditie. Het gas gaat meteen open vanaf de start en vervolgens rij je in wedstrijden veertig minuten tot een uur volluit. Reken maar dat je uithoudingsvermogen met sprongen vooruit gaat wanneer je hier aan deelneemt. 

Ook wanneer je zelf op pad gaat op je cyclocrosser, dan zul je merken dat veldrijden een geweldige training is. Met veel draaien en keren en stukken waar je vervolgens weer flink kunt gangmaken.

Profiteer van de afwisseling

Op de weg kunnen je gedachten wel eens even afdwalen, zo nu en dan. In het veld heb je daar eigenlijk geen tijd voor. Constant zoek je namelijk het beste spoor en de ideale lijn, terwijl je de nodige obstakels passeert. 

De ondergrond die je voor je kiezen krijgt wisselt voortdurend. Van een harde bosgrond, tot modder en zand. En ook weersinvloeden maken dat een parcours er telkens weer anders bij ligt. Aan afwisseling geen gebrek dus.

Geniet van de rust en ruimte

Ga je het veld of het bos in, dan laat je de gebaande paden even achter je en dan valt er ineens weer een hoop te ontdekken. Het aantal onverharde wegen en routes in jouw regio is waarschijnlijk groter dan je denkt. Bovendien ervaar je op je crosser een hoop rust en ruimte, vaak midden in de natuur. 

Nog een bijkomend voordeel? Staat er ’s winters een snijdende wind, dan is het ook nog eens prima schuilen in de bossen.

Het mooie van een crosser is dat je er ook op de weg goed mee uit de voeten kunt. En daarmee is het een prima winterfiets, waarmee je bijvoorbeeld ook je woon-werkritjes kunt afleggen. Rij je veel op de verharde weg, dan kun je daar je bandenkeuze weer op afstemmen.

Dat cyclocross is een prachtige sport is, spreekt eigenlijk voor zichzelf. Een discipline mét de nodige voordelen, die je zeker zelf eens moet ervaren.